Škola kuhanja: Rebarca i krumpir

U Školi kuhanja gostovao je poznati novinar, urednik i svjetski putnik, Domagoj Jakopović Ribafish, kojem su hrana i piće velika strast i neiscrpna tema.

Kroz jedan od njegovih omiljenih recepata s ove dvije namirnice otkrio je kako pečenjem u pari zadržati sočnost svinjetine te koje sve začine spojiti za zanimljiv i egzotičan okus na kraju.

REBARCA I KRUMPIR

SASTOJCI:
Svinjska rebarca - 2 kom (600 – 800 g)
Svinjska mast - 2 žlice
Mljevena ljuta i slatka paprika - prstohvat
Češnjak u prahu - prstohvat  
Đumbir u prahu - prstohvat
Korijander u prahu - prstohvat
Luk u prahu - prstohvat
Muškat orah mljeveni - prstohvat
Kardamom mljeveni - prstohvat
Ketchup blagi - 2 jušne žlice
Soya sos - 1 čajna žličica
Sol i papar

POSTUPAK PRIPREME:
Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. U svinjska rebarca utrljati sve suhe začine. U posudu za pečenje uliti pola litre vode, staviti rebarca na podignutu rešetku i posudu zatvoriti folijom ili poklopiti. Peći u parnoj
kupki trideset minuta. Rebarca izvaditi i preliti otopljenom svinjskom mašću, te ih nastaviti peći na podlozi za pečenje 45 - 50 minuta, uz povremeno okretanje. Na kraju rebarca ponovo izvaditi, premazati ketchup-om i soya sos-om i vratiti u pećnicu da se stvori glazura, na još desetak do petnaest minuta. Krumpir dobro oprati i kuhati u vodi dok malo ne omekša. Potom premazati svinjskom mašću, utrljati sol i papar te peći u pećnici 45 - 50 minuta. Može se poslužiti preliveno umakom od kopra.

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.