Guliver koji je 'spasio' zid

U parku na zagrebačkoj Opatovini oslikani zid pod nazivom 'Guliverova putovanja' djelo je street art umjetnika Borisa Barea  i Dominika Vukovića. Nastao je uz potporu Ministarstva kulture.

Položaj i dužina zida umjetnike je asocirala na Gulivera. Portret su uzeli od kolege fotografa. Boris Bare je taj portret iskoristio za crtanje urbanog Gulivera sprejem, a Dominik Vuković je betonalom nacrtao Liliputance. Svaki novi zid je zapravo novi pothvat i ima svoje zahvate. Na zidu je možda malo drugačije raditi nego na štafelaju za platno i papiru zato što moraš predvidjeti kako ćeš raditi na zidu,  objašnjava Dominik. Murali su nešto što postoji od kad postoji i slikarstvo. Promatramo ih kao freske u renesansi. Zidno slikarstvo je nešto što je normalno kao i slikarstvo na platnu, ili slikarstvo na daskama,  kaže.

Boris Bare, street art umjetnik, kaže da je cilj njegovog posla revitalizacija napuštenih i oronulih fasada, parkova, svega što propada. Ovdje gdje je Guliver, zid je bio u katastrofalnom stanju. Kad je krenula akcija, prvo se krečilo pa onda oslikavalo.  Borisa podržava i Turistička zajednica. Poznat je po projektu 'Art park' u centru grada u produžetku Tomićeve. Nekada zapušteno mjesto prepuno narkomanskih igli, očistio je i pretvorio u okupljalište umjetnika. Prema procjeni je kroz tako uređen park prošlo 60-ak tisuća ljudi, a u njemu se organiziraju razne aktivnosti – od dječjih igraonica, raznih projekcija do različitih izložbi. Borisov je projekt i 'Pimp my pamp' kojim oslikava i čuva povijesne pumpe za vodu u Zagrebu. Do sada su oni suradnici oslikali 100-tinjak pumi.

Pogledajte dobro po gradu. Mnogo je devastiranih fasada, ružnih grafita i površina koje uz malo boje i mašte mogu postati šarena bajka, baš poput zida na Opatovini.