Umjetnički paviljon: Giacomettija razgledalo više od 37 tisuća posjetitelja

Izložbu skulptura, crteža i litografija Alberta Giacomettija 'Portreti sadašnjosti' razgledalo je od otvorenja krajem rujna u Umjetničkom paviljonu više od 37 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Iz Umjetničkog paviljona kažu kako još uvijek postoji veliki interes za izložbu tog proslavljenog švicarskog umjetnika, pa će u subotu, 7. siječnja organizirati 'Noć Alberta Giacomettija'. Na taj dan izložbeni prostor bit će otvoren od 10 ujutro do ponoći. Na blagdan Sveta tri kralja, u petak 6. siječnja, Umjetnički paviljon će biti otvoren od 11 do 21 sat, a posljednjeg dana izložbe, u nedjelju, od 11 do 20 sati.

Izložba predstavlja 34 Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght među kojima je i 'Čovjek koji hoda', remek-djelo kiparstva koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Među ostalim, tu su i 'Žene iz Venecije', ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji. 'Portreti sadašnjosti' posebno su osmišljeni za hrvatsku publiku, te u skladu s porukama njegovih djela o beznađu i neizvjesnosti nakon Drugog svjetskog rata, izložba uz pomoć projekcija propituje našu sadašnjost obilježenu mnogim ratovima i terorizmom. Izložba je postavljena u okviru ciklusa 'Najveći kipari 20. stoljeća', koji je počeo 2014. velikom izložbom Joana Miroa, nakon čega je 2015. uslijedila izložba francuskoga kipara Augustea Rodina.