Ponos Hrvatske - Leonarda Novaković i Domagoj Kereta

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.


15-godišnji tinejdžer iz Slavonskog Broda penjao se na krov vagona, zbog strujnog udara gotovo je poginuo. Leonarda i Domagoj, tek malo stariji od nastradaloga,  ni sekunde nisu razmišljali kako su možda i sami u opasnosti. Priskočili su u pomoć dok su, kažu, odrasli samo gledali.
Između teretnih vagona u blizini brodskog kolodvora proljetos se odvijala prava drama. Opasna igra dvojice tinejdžera umalo je završila tragedijom. Jedan od njih pao je i nepomično ležao na zemlji. Sva je sreća što su se tog nedjeljnog poslijepodneva u blizini zatekli njegovi mladi i hrabri sugrađani, Leonarda Novaković i Domagoj Kereta. Unatoč šoku, nisu oklijevali. Sekunde su odlučivale. 'Odjeća mu je bila poderana. On je bio sav, a kosu mu je izgorjela. Tražio me vode. Bio je to strašan prizor. Zajedno smo ga iznijeli i zvali hitnu', prisjeća se Leonarda. 

Izložili su se opasnosti - da bi  spasili  život.  Jer jednostavno - tako su odgojeni. 'Cijela obitelj ponosna je na Domagoja. Naravno da nam je drago što je tako reagirao, a mislim da bih i sama tako postupila', iskreno će Domagojeva sestra Kristina. Dok on, skromno dodaje kako nije razmišljao ni o čemu i da mu je samo bilo važno pomoći. Majka stradalog dječaka, Đurđica Suton, kaže ne može riječima iskazati zahvalnost: 'Da nije nije bilo tko zna što bi se dogodilo. Srećom pa je drugi dječak bio dovoljno priseban da bi pozvao pomoć. A Leonarda i Domagoj su zaista mnogo pomogli. Zahvaljujem im se od srca.

Nakon dvomjesečnog boravka u bolnici  - Josip se odlično oporavlja. Iz nesreće je izvukao mnogo pouka, a plemenitost Leonarde i Domagoja poučila je mnoge. Zbog dobrote, svijet je bolji. 'Uvijek ima dobrih ljudi. Kad čovjek misli da nema, uvijek ima dobrih ljudi.', kaže gospođa Đurđica. I uvijek su to skromni i jednostavni. Mali - veliki ljudi. 'Da vam iskreno kažem osjećam se ponosno. Nije to nikakav herojski čin, samo sam pomogao', skromno će Domagoj.