Šibenik tuguje za Ivom Brešanom

Odlazak Ive Brešana dugo je trajao, bolest je nadirala, ali do zadnjeg trenutka nije se predavao, kaže njegov prijatelj i suradnik Pero Mioč. 
 
'I on i ja smo znali da je on umro odavno. On je umro onog trenutka kad više nije mogao sjesti za računalo, a naročito kad više nije mogao čitati', dodaje. A čitao je i pisao mnogo. Posljednjih godina na filmskim scenarijima radio je sa sinom Vinkom. Već na spomen njegova imena, na pamet prvo pada dramski opus od čak 23 'komada'. Gotovo proročanski i suvremeno čak pet desetljeća poslije nastanka zvuči 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'. 'Poslušajte rasprave u Saboru i pogledajte te ljude u njemu. Tamo sve vrvo od Bukara, Pulja i mačaka. On je prepoznao te ljude, a i oni su prepoznali sebe. I otklonili su se od njega', iskreno će Pero Mioč.

A on se, znao je reći, otklanjao od društvenih laži. Njegovo 'oružje' bile su satira, parodija i britak humor!  Ivu Brešana pamtit će i naraštaji gimnazijalaca u njegovu Šibeniku. 'On je svojim načinom utjecao na cijele generacije gimnazijalaca. On se družio s učenicima, razgovarao s njima i šetao s njima po Poljani i rivi. Raspravljao je o životu, filozofiji i književnosti', ističe njegova bivša učenica Živana Podrug.

Bio je veliki umjetnik, ali prije svega - kažu prijatelji - bio je čovjek. 'Znao je smiriti sve tenzije. Oko njega je uvijek bilo jedno sjajno ozračje koje nam je davalo snage da izdržimo i najteže trenutke u našem poslu.'. prepričava Pavle Roca, a obiteljski prijatelj Ivan Klarić dodaje: 'Ostaje uspomena na jednog čovjeka koji je uspio ono što je malo kome uspjelo u životu - proći kroz život i zapravo ne povrijediti nikoga. Gdje god je to mogao, donijeo je dobro.'
Ipak - ostaje okus nepravde. Jer velikoga Brešana neki nisu prepoznali. Nikad nije postao član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. I nikad mu nisu objelodanjena sabrana djela.

Njegovu liku i djelu 'posljednje zbogom' reći će se u ponedjeljak, na komemoraciji u šibenskom teatru. Točno u podne. Istoga dana bit će pokopan na gradskom groblju Kvanj. Pored svoje Jele.