Tri priče, tri zore, jedna knjiga

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.
Danas preporučuje atmosferičan roman koji se lako i lijepo čita najpoznatijeg i najprevođenijeg talijanskog autora Alessandra Bariccoa.


Alessandro Baricco - Triput u zoru

Alessandro Baricco talijanski je pripovjedač i muzikolog, jedan od najpoznatijih i najprevođenijih talijanskih autora. Nakon prvog romana 'Kule od bijesa' postiže velik međunarodni uspjeh, najpoznatiji i najprevođeniji su njegovi romani 'Svila', 'Ocean more', 'Novecentno'... Suosnivač je škole kreativnog pisanja u Torinu.

'Triput u zoru' žanrovski je fluidan prozni tekst, triptih tijesno povezan s književnikovim prethodnim romanom 'Mr. Gwyn'. U tome se romanu o jednom piscu koji odluči prestati pisati, spominje knjiga pod naslovom 'Triput u zoru', ali se ipak, kao što i sam autor ističe na početku, čita kao zasebna i zaokružena cjelina.

U tri prozne cjeline koje završavaju i počinju u zoru, muškarac i žena susretnu se u različitim životnim fazama u hotelskom predvorju, svaki put u jednako dramatičnim okolnostima. Ovaj kratak roman sastavljen od tri priče prikazuje život Malcolma Webstera kroz tri zapravo najvažnije faze njegovog života. Sve tri situacije dogodit će se u zoru i to su zapravo one situacije koje se dogode jednom i nikada više, događaji koji obilježe život na neobičan način.

U prvoj priči Malcolm Webster upoznaje tajanstvenu i zavodljivu ženu u predvorju jednog hotela. Počinju razgovarati o prošlosti koja ih je oboje promijenila i tako priča dobiva intrigantan zaplet. On je prodavač vaga koji naizgled nema životnog cilja, a ona ga navodi na razgovor o tome kako bi bilo kada bi krenuli sve ispočetka, o čemu maštaju...

U drugoj priči mlada žena razgovara s recepcionarom Malcolmom pokušavajući shvatiti svoj odnos s dečkom. Ona je uplašena i zbunjena i Malcolm shvati da mora pomoći djevojci koja ni sama ne zna što želi od svoga života, pa joj omogući da pobjegne iz hotela, što zakomplicira situaciju.

U trećoj priči upoznajemo Malcolma kao trinaestogodišnjeg dječaka koji je upravo svjedočio obiteljskoj tragediji i bježi iz prljavog hotela. Detektivka mu pomaže da prebrodi traumu te ga vodi daleko od svega, na obalu mora, i pruža mu novi početak.

Iako se Baricco poigrava vremenskom logikom, priče su čvrsto povezane i čine kontinuitet. Dok su u prvoj, svojevrsnom završetku slagalice, protagonisti odrasle formirane ličnosti, u drugoj i trećoj saznajemo i što bi se dogodilo da je u nekom ključnom trenutku života naišla prava osoba, pa se prvi  susret možda nikad ne bi ni dogodio. Sve tri priče povezuje ideja ponovnih početaka (kao što je i sama zora) i mogućnost (ili nemogućnost) izlaza iz slijepih ulica. Priče su građene od prilično šturih, ali dovoljnih dijaloga kroz koje, malo po malo, upoznajemo likove. Baricco ima sposobnost filmskog oživljavanja scene i stvaranja specifične melankolična atmosfera, a razgovori naglašavaju usamljenost likova.

'Triput u zoru' potresna je priča o čovjeku koji susreće neke osobe samo jednom u životu, a svaka od njih pomogla mu je da shvati svoj život i nešto u njemu promijeni. Sve tri priče povezuje ideja o mogućnostima izlaska iz slijepe ulice. Atmosferičan roman koji se lako i lijepo čita.