Kaldirski običaji za Sveta tri kralja

Bogojavljenje ili Sveta tri kralja jedan je od najstarijih kršćanskih blagdana. Evanđelje kaže da su se trojica mudraca prateći zvijezdu repaticu došla pokloniti novorođenom Isusu noseći smirnu, zlato i tamjan.

Uz taj su blagdan vezani i mnogi običaji. Na području Kaldira u središnjoj Istri noć uoči blagdana čestitari, ili kako ih ondje zovu kolejani, posjećuju kuće i čestitaju Isusovo rođenje i Novu godinu. Predvođena zvijezdom kolejanska povorka kreće od sela do sela, od doma do doma. Na taj stari, u nas jedinstveni pučki običaj, koledari, predvođeni trima kraljevima i vođeni zvijezdom, obiđu sve kuće u tom vinorodnom i voćem bogatom kraju.

Domaćini rado otvaraju vrata te kolejanima daruju kobasice, jaja i vino. Kraljevi uzvraćaju željama da godina bude rodna i plodna. Ovaj su lijep običaj prihvatili i mladi, pa je svake godine kaldirska kolona kolejana sve duža. Pozitivno ozračje potraje do dugo u noć, a čestitarske pjesme odzvanjaju Kaldirštinom sve dok se ne obiđe baš svaka kuća u ovom kraju. Prikupljene dare na Sveta tri kralja, prinose na oltar kaldirske župne crkve, gdje ih župnik blagoslivlja. Uz Kaldir, u Istri je koledvanje ostalo očuvano još samo u Gologorici.

Je li sve spremno za povorku koja kreće danas u 17 sati, provjerila je pulska ekipa HTV-a u razgovoru s 'kraljevima' Ivanom Štefanićem i Željkom Bertošem: