Stari konavoski vezovi oživjeli na izložbi

Stari konavoski vezovi oživjeli su na izložbi Katarine Dujaković, u organizaciji Društva 'Baština' Dubrovnik. Društvo se već 25 godina brine o očuvanju tradicijskog rukotvorstva i prenosi znanje mladim naraštajima.

Konavoski vez već stoljećima privlači pozornost ljubitelja lijepoga iz cijelog svijeta. Krasio je bečke dvore, brojna veleposlanstva i domove američkih uglednika. Vezilja Katarina Dujaković i ne pamti koliko je vezova s majkom izradila za strane kupce. Na izložbi je predstavila tek dio srcu dragih radova. Ovo nije bilo ništa za prodaju, jer je ovo stari mrki vez, konavoski, kojega nije bilo tada. A zove se mrki vez zato što počimje prvo s crnijem koncom. Najviše bi, kaže, voljela da ima kome prenijeti svoje znanje. Zainteresiranih i upornih nema dovoljno. No, školske radionice društva Baština, čija je članica, pokazale su se kao pun pogodak.

Nevjerojatno je kako su djeca zainteresirana za taj rad. Imamo dječake koji vole vesti. U nekoj budućnosti u obrazovnom sustavu bilo vrlo bitno da se unese ručni rad,  mislio Branka Hajdić, članica društva 'Baština' iz Dubrovnika. A Jagoda Konjuh,  predsjednica Društva, dodaje: Brzinski se živi, brzinski se jede, brzinski se kupuje, sve je brzinski, a ovo je nešto što zahtijeva malo temeljitiji i dugotrajniji pristup. Mislimo da ćemo s ovom izložbom, koja stvarno zaslužila je da bude, ipak zainteresirat malo više članica, ali i drugih.

Šteta bi bila da konavoski, ali i ostali vezovi dubrovačkoga kraja, ostanu tek dio bogatstva koje više cijene strani posjetitelji nego domaći ljudi.