Kada raskititi božićno drvce?

Bez obzira slavite li po gregorijanskom ili julijanskom kalendaru, neki su običaji, poput kićenja božićnog drvca, isti. No, kada je točno vrijeme da se ukrasi pospreme? Odgovor na to pitanje potražila je splitska ekipa Hrvatske uživo.

Katolička crkva ne daje baš precizne upute, a profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu don Josip Dukić objašnjava: 'Ne postoji pisano pravilo kada bi to trebalo učiniti. Prema tradiciji po završetku božićnog vremena, a to je Kristovo krštenje, a dva dana prije krštenja je i blagdan Sveta tri kralja.' Ivana Vuković iz splitskog Etnografskog muzeja dodaje: 'Uobičajeno je bilo da se bor raskiti i iznese iz kuće na dan Sveta tri kralja. Taj je dan obilježavao kraj božićnih običaja i uvod u sljedeće razdoblje, a to su proljetni običaji.' Prva među jednakima, međutim, ona u Vatikanu, božićne ukrase ostavlja sve do početka korizme. Naši građani, kao i obično, uvijek podijeljeni.

Kićenje zimzelenih grana poznato je još iz pretkršćanskih vremena. Ukrašavanje bora tradicija je koja pak datira tek iz sredine 19. stoljeća.  'Postoje pisani podaci o tome da je 1895. godine obitelj Kaliterna u Velom varošu prva okitila božićno drvce na ovom području', nastavlja Ivana Vuković.

Na ovim prostorima često se zbog javnog pokazivanja ljubavi prema domovini božićna drvca mogu vidjeti na otpadu i prije Sveta tri kralja. Na taj dan je naime pravoslavni Badnjak pa ne bi bilo zgodno da susjedi posumnjaju. 'Bez obzira što su kršćani podijeljeni na razne crkve, ipak pokazujemo da one temeljne sadržaje, poput kićenja bora, svi poštujemo.', ističe don Dukić. Kako god, kažu stručnjaci, vrijeme slavlja i svjetla potrebno nam je da se odmorimo od svakodnevnih problema. Možda savjet za kraj - ako vas lampice, ukrasi i sve što uz to ide, vesele, odlučite sami kada je vrijeme za pospremanje.