Etnoforenzičari na HRT-u

Od sutra na HRT dolaze Etnoforenzičari, točnije, agenti Bedi i Lošo, koji istražuju nezdravu tradiciju pušenja. Nova je to igrano-dokumentarna serija koju je prva mogla vidjeti publika u zagrebačkom kinu Grič. 

Riječ je o parodiji popularnih kriminalističkih serija koja se nadovezuje na tri dosad emitirane emisije – Etnoforenzičari – u gradu Dugom Selu, Kak se dela delanec te Piva i igara – a obrađivat će problem običaja i tradicije uživanja duhana uz pomoć dvaju neobičnih agenata. Kao i u dosadašnjim nastavcima, serija prati hrvatsku popularnu i tradicijsku kulturu, a agenti Bedi i Lošo istraživat će ozbiljne teme na nesvakidašnji način.

Redatelj Ivo Kuzmanić i urednik Aleksej Gotthardi–Pavlovsky potpisuju i scenarij, a i glavni su junaci svake epizode. 

Aleksej Gotthardi – Pavlovsky ističe da serija promatra uživanje duhana sa zdravstvenoga, gospodarskoga, sociološkoga i kulturnoga gledišta. Riječ je o tradiciji koja u Europi postoji već petstotinjak godina i koja je društveno duboko ukorijenjena.  Smatram da je, unatoč tomu što je snimljena u redovitoj proizvodnji s malim proračunom, ova serija izvanserijski proizvod. Na njoj se radilo oko godinu i pol, s najvećim nadahnućem i zauzetošću svih uključenih u njezinu proizvodnju , ističe Gotthardi – Pavlovsky, koji u seriji utjelovljuje agenta Bedija.
Ivo Kuzmanić ističe da su Bedi i Lošo i antijunaci, nespretni i zbunjeni situacijama u kojima se nađu, ali uvjereni da su na visini zadatka. Agent Bedi legalist je zadužen za provjeru odnosa tradicije sa zakonskom regulativom, a agent Lošo zagovornik očuvanja tradicije koji smatra kako zakone treba prilagoditi običajima. To je igrano-dokumentarni koncept jer su, za razliku od Bedija i Loše, stručnjaci, kao i kazivači koji se pojavljuju u pojedinoj epizodi, stvarne osobe i uloga im je autentična, ističe Kuzmanić.