Europske prijestolnice kulture spremne za svečano otvorenje

Europska prijestolnica kulture jedan je od najprestižnijih kulturnih događaja u Europi. Nizu od 40-tak gradova ove godine pridružuju se danski Aarhus i ciparski Pafos. I dok se naša Rijeka tek priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020., ovogodišnje prijestolnice spremne su za svečano otvorenje.

"Preispitivanje" je središnja tema u Aarhusu, najvećoj danskoj luci, gdje službeni program počinje 21. siječnja. Okosnica su kulturnog programa - djeca. Stotine najmlađih iz središnje Danske okupit će se u Aarhusu, kako bi u sklopu niza događaja nazvanih "Zemlja želja" promišljali budućnost. Spektakularna izvedba vikinške sage na krovu, izložba koja se proteže cijelim gradom i obalom, međunarodni dječji književni festival - samo su neki od programa u kojima će se danska prošlost povezati sa sadašnjošću i budućnošću.

"Povezivanje kontinenata, premošćivanje kultura" - moto je koji povezuje stotine kulturnih događaja ove godine u Pafosu. Prvi ciparski grad koji postaje europska prijestolnica kulture nalazi se na razmeđi Bliskog istoka i sjeverne Afrike i ponosi se svojim multikulturalizmom. Pafos će od 28. siječnja postati golema pozornica - "Tvornica na otvorenom", u kojoj će se tisuće godina kulturne tradicije i života isprepletati sa suvremenošću. Mitološko je to mjesto rođenja grčke božice Afrodite, a Pafos je dobio ime po sinu mitskog kipara Pigmaliona i božice Galateje. Zato će i jedna od tema kulturnog programa "Mit i religija" donijeti jedinstveni glazbeno-scenski spektakl koji će udahnuti nov život tim mitovima iz povijesti Pafosa.