'Scripta latina in urbe Sebenico'

Šibenska povijesna jezgra krije bogatstvo kulturno-povijesnih spomenika i vrijednih arhitektonskih detalja. A na njima su latinski natpisi. Religiozni, poslovice, izreke, posvete. Godinama već zaokupljaju pažnju šibenske profesorice latinskog jezika Deane Karađole Radovčić koja ih je odlučila skupiti na jednom mjestu, u knjizi. Kako bi Šibenčane poučila što piše duž ulica i trgova kojima svakodnevno prolaze!

'Amor D. Cani' - 'Ljubav Božja prema psima'  naatpis je na kamenoj posudici u Kalelargi i nezaobilazna je točka pri razgledavanju grada. Turiste će poučiti da su Šibenčani i u najtežim vremenima brinuli o životinjama. 'Recte faciendo neminem timeas' – 'Ako činiš dobro, ne boj se nikoga' stoji, pak, nad portalom u uličici Jurja Dalmatinca. U blizini je i najstariji sačuvani latinski natpis, iz 1408., pokazuje profesorica Deana. Rođena sam ovdje, volim Šibenik, volim povijest. Kad sam završila fakultet, počela sam raditi u Gimnaziji i Medicinskoj školi i odmah sam položila za turističkog vodiča. Šetajući s Talijanima, uvijek su me pitali što znači ovo, što ono… i tako sam počela prevoditi,  prisjeća se.

I svoje učenike Klasične gimnazije počela je voditi u povijesnu jezgru na projektnu nastavu. Šetajući gradom u potrazi za natpisima, fotografirali su ih, prevodili, upoznavali povijest svoga grada. Jer nisu svi latinski natpisi bili samo religioznog karaktera. Ima dosta povijesnih, odnosno zahvala, pohvala knezovima, kapetanima, plemićima koji su svojim novcima financijski pomogli obnoviti neku gradsku ulicu, neku gradsku palaču,  objašnjava profesorica Deana. 'Tvrda je stijena nekoć bila ovdje, ali brigom dobrostiva načelnika, kamen je uglađen u ravni put.' - uklesano je u natpis povrh stuba kod Gradske vijećnice.

Bilo bi u Šibeniku i više latinskih natpisa da nisu nastradali u različitim kulturnim i političkim mijenama grada. Tim više je objedinjavanje barem dijela natpisa u knjigu, smatra struka,  povijesni iskorak. Nakon gotovo 100 godina, od don Krste Stošića i njegove objave dijela natpisa Šibenika u kamenu, tako je on tada nazvao, ovo je sad prvi put da imamo spoj fotografija natpisa i te natpise - ovo nije veliki broj natpisa, svega 58, ali to je zalog za budućnost,  ističe mr. sc. Ivo Glavaš, Konzervatorski odjel u Šibeniku. Znali su to šibenski turistički vodiči čim im je njihova kolegica, profesorica Deana, održala predavanje o brojnosti latinskih natpisa u gradu. Tako je to krenulo, kao edukacija s njezinom prezentacijom vodičima i svi su vodiči bili oduševljeni. Onda smo rekli: 'ajde lijepo Deana ti to sažmi u jednu knjigu pa da mi to tiskamo',  otkriva Jasenka Ramljak, bivša predsjednica Udruge turističkih vodiča 'Mihovil' Šibenik

'Scripta latina in urbe Sebenico' – 'Latinski natpisi u gradu Šibeniku' pravi je mali vodič za sve one koji žele pobliže upoznati skrivene kutke i tajne starog Šibenika. A profesorica Deana nastavlja proučavati latinske natpise, svakog dana nailazeći na neki za kojeg dotad nije znala!