Kapela sv. Martina u Starom Brodu

Rijeka Kupa vječna je inspiracija umjetnicima, slikarima, pjesnicima. Nazorova antologijska pjesma Čamac na Kupi vjerujemo poznata je svima. No, manje je poznato da uz ovu rijeku postoji selo Stari Brod. Ima li tamo doista starih brodova ili nekih drugih vrijednih i zanimljivih stvari provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Rijeka Kupa. Selo Stari Brod. 48 stanovnika. Uputili se ekipa ovamo tragom nedavnog predstavljanja dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na kapeli sv. Martina. Na prvi pogled čini se mnogo manja nego na fotografijama. No, domaćica i zvonarica Marica Zebić, potvrđuje nam da smo ipak na pravome mjestu. U Stari Brod se udala 1969. i u kući u koju je došla sam naslijedila je ključ od kapele sv. Martina. Zvoni kad netko umre, i kad je misa.

No, po čemu je ova kapela jedinstvena? Ona je jedna od 6 kapela iz razdoblja baroka sačuvanih na području Pokuplja, Posavine i Turopolja. Prava raskoš skriva se u njezinoj unutrašnjosti: svi zidovi, strop lađe, predvorje te svod svetišta obloženi su s 88 plitkih oslikanih drvenih ploča. Prvi put se direktno kapela spominje 1699. nakon mira u Sremskim Karlovcima. Sam inventar potječe iz prve polovice 18. stoljeća i upućuje na putujuću slikarsku i kiparsku radionicu koja je djelovala na ovom području uz Kupu,  naglašava Anđelko Pedišić, viši konzervator-restaurator Hrvatskoga restauratorskog zavoda.
 
Drvene crkve i kapele u sjevernoj Hrvatskoj, posebno na području gdje raste hrast lužnjak, razvile su se iz tlocrta drvene seljačke kuće. Tako je pravokutnom prostoru dodana apsida poligonalnog oblika za funkciju svetišta, a iznad svetišta nekada ravni strop preoblikovan je u koritasti svod ispod kojeg je smješten oltar.

Oltar sa slikom sv. Martina je iz 1743. godine. Na oltarnim krilima nalaze se kipovi sv. Ambrozija i sv. Nikole. Za vrijeme Domovinskog rata, kada je ovdje bila granica između slobodne i okupirane Hrvatske vrijedan oltar sklonjen je u Zagreb gdje je restauriran i 1994. izložen na izložbi, Sveti trag: 900 godina umjetnosti Zagrebačke nadbiskupije. Kapela je ostala na milost i nemilost ratnih razaranja i nekim čudom preživjela agresiju neprijatelja.

Mještani su joj obnovili krov, no prava, stručna obnova počela je 2001. godine. Drvene oslikane oplate odnesene su na restauraciju u Hrvatski restauratorski zavod, a usporedno se pristupilo građevinskoj sanaciji temelja, krovišta, drvene građe. 2015. godine u nju su vraćeni drveni oslici, oltar te je ponovno posvećena i u punom sjaju vraćena lokalnoj zajednici. Odaziv je bio velik, jer je za njih ova kapela jako važna, jer simbolizira s jedne strane opstanak zajednice na ovom području unatoč poplavama i ratovima, od kojih je zadnji bio pred 25 godina, a i najintimniji trenuci života zajednice su povezani uz tu kapelu, jer ona služi kao mjesto z posljednji ispraćaj pokojnika iz sela, ali i mjesto okupljanja vezano uz sv. Martina,  objašnjava viši konzervator-restaurator Pedišić.

Martinje je prošlo, zima je došla, utihnula je priroda u Starom Brodu. No, ako vas put nanese u ovaj kraj, kapelu će vam uvijek rado otvoriti, ponuditi vas kuhanim vinom i s ponosom naglasiti da njihovo selo ima jednu od 6 najljepših drvenih baroknih kapela u sjevernoj Hrvatskoj.