Moda s prizvukom etna

Majka i kći Vesna i Marija Milković, modne dizajnerice iz Zagreba bave se etno-modom. Na spomen etno - mnogi pomisle na tradicijsku odjeću i narodne nošnje no modeli koje stvarju ove dvije modne dizajnerece su sve, smo ne to.

Obrt Mara utemeljen je 1999. godine nakon što je Vesna Milković napustila karijeru pravnice i upustila se u ostvarenje dugogodišnjeg sna: promicanju hrvatske etno baštine i tradicijskih obrta kroz modni dizajn. Rođena Slavonka, inspiraciju za svoj rad pronalazi u bogatoj tradiciji ručnoga rada svoje obitelji koja potječe iz svih krajeva Hrvatske. Iz tog neiscrpnog vrela nacionalne baštine oživljava ornamente i tehniku izrade, a u tome ju uspješno prati i kćer Marija, diplomirana modna dizajnerica koja sa puno ljubavi i optimizma nastavlja ovu obiteljsku tradiciju.

Zajedničkim kreativnim i poduzetničkim snagama u Etno butiku Mara od 2004. godine promiču i pomiču granice domaće etno scene vješto balansirajući spojem tradicije i urbane mode. Stvaranje svake kolekcije podrazumijeva temeljito istraživanje i suradnju sa muzejskim te akademskim institucijama. U kreativnom spajanju nacionalne regionalne i kulturne vrijednosti uvažavaju se kulturološke i etnografske osobitosti narodnog stvaralaštva pojedine regije te svjetski standardi dizajna. Zbog inspirativne primjene etno baštine, butik Mara dobitnik je brojnih nagrada za originalnost i autentičnost poput posebnog priznanja za inovaciju – 'ARCA 2006' te statusa 'Tradicijski obrt' (HOK).

Zbog svoje autohtonosti i posebne vrijednosti, potpis Etno butika Mara prepoznatljiv je i izvan granica Hrvatske. Dizajnerice Vesna i Marija zaslužne su i ponosne, što su njihove klijentice već punih 15 godina ambasadorice hrvatskog odjevnog suvenira u svijetu. Očuvanje ljepote predivnih motiva naše prošlosti vještim implementiranjem u moderan dizajn nit je vodilja koju su stavile pred sebe i svoje suradnike. Upornim radom i kontinuiranim napretkom te sudjelovanjem na svjetskim međunarodnim konferencijama, izložbama i modnim revijama 'Mara' je uz obrazovani tim, stalnu inovativnost i iskustvo odlučna u ispunjenju svoje životne i poslovne misije.

O svom radu, inspiraciji i planovima za budućnost govorila je Vesna u emisiji Dobro jutro, Hrvatska u kojoj je pokazale i neke njihove nove etno-modele: