Čiri biri bajka, nova igra za djecu i odrasle

Zanimljivu igru osmislila je produkt-dizajnerica Slavica Farkaš, koja je već osvojila neke nagrade i ono najvažnije - djecu i odrasle. Pogledajte priču o Čiri biri bajki.
 
Kao i većina djece, i Slavica Farkaš voljela je bajke. No za razliku od mnogih ona ih i danas, u svojim dvadesetima, voli, čita i njihovim bajkovitim svjetovima putuje. Jednoga dana odlučila se bajkama i poigrati. Igra 'Čiri biri bajka' je projekt sa studija dizajna. Nastao je kao diplomski rad. Počela sam raditi na temi općenito bajke i nekako je cijelo istraživanje dovelo do toga da to na kraju bude igra kroz koju sam objasnila i ulogu bajke u današnjem društvu.

A ona je i odgojna i obrazovna, ali prije svega razvija maštu. Djeca su pročitala, gledala, slušala raznorazne bajke i njene inačice, ali igrom baš potičem djecu da imaju potpunu slobodu. Mogu izmisliti što god žele i to će biti dobro i njihovo. To će biti nova bajka, jer bajki nikad dosta. Igra se bazira na pričanju, znači sve što radite u igri morate ispričati, tako da svi elementi igre potiču djecu da slože bajku od početka do kraja. Smislenu s likovima, s mjestima događaja, predmetima, sa zapletima, raspletima i na kraju poantom priče.

Iako se čini da je namijenjena djeci, ova igra potiče maštu i kod odraslih spremnih prepustiti joj se. Zato su nam Slavica i njezin dečko Željko pokazali sve čari 'čiri biri bajke'. Igra se sastoji od 2 dijela. U prvom dijelu dobijete svoju ulogu kao igrač i složite svoj lik od raznih kartica – izaberete glavu, trup i noge i složite svoj lik. Izmislite tko je on, zašto je on, kakav je on izmislite mu ime i uživite se u ulogu,  objašnjava Slavica. Nakon toga kreće istraživanje bajkovitog svijeta i pričanje priča. S tim likom radite nekakve radnje na ploči, pričate što mu se događa, gdje putuje, što je otkrio, koji mu je sad zadatak, možda spašava princezu, možda ubija zmaja…  Igra se razvija, a o razgovorljivosti sudionika ovisi hoće li trajati satima ili mnogo kraće. No to je i nevažno, kao što je nevažna i pobjeda. Kako se radi o bajkama, a bajke su od davnina okupljale ljude zajedno u druženju i prepričavanju dogodovština i prenošenju mudrih misli, zapravo je to bilo ujedinjavanje i samo pozitivno druženje. Stoga sam odlučila igru napraviti da bude kooperativna, nema tog natjecateljskog dijela, nego da svi zajedno surađuju kako bi ispričali što bolju i zanimljiviju bajku.


Jedinu pobjedu u cijeloj ovoj priči odnijela je Slavica, jer ne samo da je osmislila zanimljivu igru, nego je na natječaju 'Neka odrastanje bude dječja igra' osvojila glasove publike. Čiri biri bajka dolazi kao dar u 96 društava Naša djeca u kojima će se upravo djeca moći njome igrati i graditi svoje svjetove smišljajući najzanimljivije bajke.