Međimurje slavi spomendan odcjepljenja od mađarske države i pripojenje matici zemlji

Međimurje slavi spomendan odcjepljenja od mađarske države i pripojenje matici zemlji. Rezolucija o odcjepljenju donesena je na velikoj narodnoj skupštini na današnji dan 1919. na čakovečkom Franjevačkom trgu, gdje se okupilo više od 10 tisuća ljudi.

Odcjepljenje Međimurja od Mađarske događaj je važan ne samo za taj kraj nego i za cjelokupnu hrvatsku povijest, pa je dan donošenja Rezolucije spomendan u Republici Hrvatskoj. Međimurje je godinama bilo u sklopu mađarske županije Zala, a tek ga je nakratko - 1842. ban Jelačić vratio Hrvatskoj. Ali već 1861. ve godine Međimurje vraćeno mađarskoj i tada počinje prisilna mađarizacija, odnarođivanbje i u tu svrhu su pokrenute novine Međimurje - Murakez kroz koje su pokušale pokazati da Međimurci nisu Hrvati nego pripadaju Mađarskoj.

Skupu na Franjevačkom trgu prethodila je akcija hrvatskih dobrovoljačkih postrojbi koje su na Badnjak 1918. oslobodile Međimurje od mađarske vlasti. Najveću zaslugu imala je međimurska inteligencije predvođena istaknutim borcem za hrvatsku nacionalnu ideju u Međimurju doktorom Ivanom Novakom.

Na grob doktora Ivana Novaka položeni su vijenci, u čakovečkoj crkvi svetog Nikole biskupa služena je misa, a za pola sata u čakovečkoj Šajerici počinje svečana akademija.