Šibenik se oprostio od Ive Brešana

Šibenčani su se komemoracijom u Hrvatskom narodnom kazalištu oprostili od svog sugrađanina Ive Brešana - književnika, scenarista i dramatičara koji je umro u Zagrebu 3. siječnja. Pokopan je danas poslijepodne na šibenskom gradskom groblju Kvanj.

Ivo Brešan
u mirovinu je otišao s mjesta  umjetničkog voditelja šibenskog kazališta. Ali ne da bi mirovao, rečeno je na komemoraciji čovjeku koji je zadužio svoj Šibenik.

Njegov književni i dramski rad struka je u kontinuitetu vrednovala, uprizorenja njegovih djela publika je pozdravljala ovacijama. Djela ovog meštra pisane riječi zaslužuju živjeti u budućnosti kako bi ih baštinile i generacije koje dolaze, istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

A na generacije koje je podučavao kao profesor u šibenskoj Gimnaziji ostavio je snažan brešanovski pečat. Jer učio ih je misliti i propitkivati. U gradu koji nikad nije želio napustiti. Šibenik mu je bio koža i zrak bez kojeg nije mogao. To mi potvrđuje mišljenje da provincija nije mjesto u kojem živimo, provincija je mjesto u kojem prebiva naš duh. A duh Ive Brešana nikad nas neće napustiti, rekao je književnik Dubravko Jelačić Bužimski.

Nije znao mrziti, zavidjeti, nije znao što je to jal koji naš narod, nažalost, krasi - podsjetio je na neprimanje Brešana u akademsko društvo njegov dugogodišnji prijatelj. Ivo Brešan, riješen svih dugova, napustio nas je. Ali, mi smo njegovi veliki dužnici, dužnici kao ljudi, a i dužnici kao struktura, naglasio je književnik Pero Mioč.

Ivo Brešan ispraćen je na šibenskome gradskom groblju, samo 3 i pol mjeseca nakon što je tu pokopana i njegova supruga, književnica Jela Godlar Brešan.