Kobasijada u Dugoj Međi

U Dugoj Međi, mjestu nedaleko od Orahovice u kojem živi svega 180 stanovnika, tamošnja Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata već šestu godinu njeguje slavonske običaje organizirajući kobasijadu na kojoj uz pjesmu i druženje mještana odabiru tko je proizveo najbolju domaću kobasicu.

Na temperaturi od 8 stupnjeva ispod ništice domaće slavonske delicije predstavili su mali proizvođači iz slatinsko-orahovačkog kraja. Žiri je imao težak zadatak jer od šesnaest uzoraka na ocjenjivanju valjalo je izdvojiti tri najbolja. Duljina i debljina kobasice nisu bile važne, no zato je njezin sastav odigrao presudnu ulogu u ocjenjivanju.

Slasnu deliciju odlikuju i neka svojstva po kojima je upravo izgledom i okusom prepoznatljiva kao slavonska kobasica. Domaće svinjsko meso i paprika osnova su, no ostali začini i način sušenja tajna su svakog vrsnog majstora.

Proizvođači najboljih slavonskih kobasica na ovogodišnjoj kobasijadi u Dugoj Međi nagrađeni su prigodnim medaljama i priznanjima. Najbolju kobasicu proizveo je Viktor Bulava iz Orahovice ispred Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije.
Druženje na kobasijadi popraćeno je pjesmom, kuhanim vinom uz mesne delicije pripremljene na otvorenoj vatri.