Norveška prva zemlja koja prelazi na digitalni radio

Norveška je prva zemlja koja će ovaj tjedan započeti prijelaz s analognog FM radija na digitalnu mrežu, što je riskantan i nepopularan potez koji će pažljivo pratiti druge zemlje kako bi vidjele trebaju li slijediti norveški primjer.

Mogućnost prelaska na digitalni radio razmatraju i Švicarska, Danska i Britanija. Ako u Norveškoj sve prođe glatko, to bi moglo potaknuti te zemlje da ubrzaju proces.

Kritičari kažu da vlada u taj proces kreće nepromišljeno i da će mnogi ljudi ostati bez informacija i upozorenja o izvanrednim situacijama koje su se dosad emitirale na radiju. Posebno su zabrinuti za vlasnike dva milijuna automobila u Norveškoj koji nisu opremljeni digitalnim prijemnicima.

Prelasku na digitalni radio protivi se 66 posto Norvežana, 17 posto ih je za, a ostali su neodlučni, po prošlomjesečnoj anketi dnevnika Dagbladeta. Neovisno o tome, parlament je prošli mjesec dao zeleno svjetlo za prelazak na digitalnu mrežu.

Gašenje FM-a (frekvencijska modulacija), mreže koja je u Norveškoj uvedena 50-ih godina prošlog stoljeća, počinje 11. siječnja u sjevernom gradu Bodou.
Po vladinu planu, do kraja 2017. sve postaje bi trebale preći na digitalnu mrežu, koja će omogućiti bolji i čišći prijem zvuka diljem Norveške, zemlje ispresjecane fjordovima i planinama.

Digitalna mreža trebala bi omogućiti osam puta više radijskih postaja od FM-a za istu cijenu, tvrde oni koji je najviše zagovaraju.

Najveći su problem radijski prijemnici u automobilima. Cijena dobrog digitalnog adaptera za auto radio košta oko 1500 kruna (oko 1300 kuna).

Oporba je zabrinuta. Jednostavno nismo spremni za to. Dva milijuna automobila na cestama nema digitalne adaptere, a milijuni radijskih prijemnika u kućama će prestati raditi kad se FM mreža ugasi. To je sigurnosni problem, kaže Ib Thomsen, zastupnik Napredne stranke.