Škola kuhanja: Pohani šaran

Nakon korisnih savjeta za pripremu ukusnog šarana na fiš iz prethodnih epizoda,  ovu neodoljivu slatkovodnu ribu tehnikom pohanja pripremila je Ivana Šabarić iz Zagreba.

Osim tajni termičke obrade u dubokom ulju za neodoljivu zlatnu boju, Ivana je otkrila i kako šarana narezati i pripremiti za paniranje, te što je sve važno znati o nanošenu panade.

POHANI ŠARAN

SASTOJCI:

Odresci od šarana - 1 kg
Brašno oštro - ½ kg
Jaja - 3 kom
Krušne mrvice - ½ kg
Mlijeko - ½ lit
Češnjak - 3 režnja
Palmino ulje - 2 lit
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Kotlete debljine 2 cm uroniti u mlijeko i sitno sjeckani češnjak te ostaviti oko 30 minuta. U posebne posude rasporediti brašno, dobro izmućena jaja i krušne mrvice. Kotlete izvaditi iz mlijeka, dobro obrisati papirnatim ručnicima i posoliti sa svih strana. Pažljivo ih pobrašniti, uroniti u smjesu od jaja, te na kraju uvaljati u krušne mrvice. U dubljoj posudi ugrijati palmino ulje na 180 stupnjeva Celzijusa i pažljivo umetati panirane odreske šarana na pohanje. Odreske stavljati jedan po jedan i ne pretrpavati posudu. Nakon 5 do 6 minuta odreske izvaditi iz ulja i ocijediti na papiru.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.