Škola kuhanja: Integralno tijesto

Nakon tajni izrade ukusnog bijelog kruha, u Školi kuhanja na red dolazi i najavljeno integralno tijesto.

Poduzetnica i strastvena kuharica Ana Balić iz Zagreba otkrila je kakve se sve mješavine brašna mogu koristiti, kako ih pravilno dozirati te kako napraviti omiljene i prepoznatljive oblike peciva, koja će biti sjajan prilog raznim jelima.

INTEGRALNO TIJESTO

SASTOJCI:

Brašno integralno - 1 kg
Voda topla - 600 ml
Kvasac suhi - 1 jušna žlica
Ekstra djevičansko masl ulje - 2 jušne žlice
Sol - 1 jušna žlica
Sjemenke sezama
Bučine koštice
Sjemenke lana
Suncokretove sjemenke 

POSTUPAK PRIPREME:
Prvo u posudi umiješati brašno, suhi kvasac i sol, a potom dodati maslinovo ulje te uz malo tople vode početi miješanje. Dodavati toplu vodu sve dok smjesa ne postane glatka, blago gumasta. Pokriti papirom i ostaviti na sobnoj temperaturi 20 do 25 minuta dok se smjesa ne digne. Na pobrašnjenoj podlozi rezati tijesto na manje bule, te rukom formirati željene oblike: kiflice, slance, žemljice, roščiće, perece... Oblike koje želimo dodatno ukrasiti sjemenkama, prvo premazati s malo vode, a potom ih uvaljati u sjemenke. Staviti na papir za pečenje u pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa 15 do 20 minuta. Provjeriti u zadnjim minutama da li je pecivo gotovo, kuckanjem po dnu. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.