Škola kuhanja: Grah varivo

Omiljeno zimsko jelo, grah varivo, često se priprema u svim dijelovima zemlje, no čitav postupak može potrajati i nekoliko dana.

Kako izbjeći dugotrajnu pripremu i ukusno varivo napraviti za manje od sat vremena, otkrila je kuharica amaterka i poduzetnica Ana Balić. Osim savjeta za značajnu uštedu vremena, Ana otkrila je i kako se varivo može ugustiti bez dodavanja brašna.

GRAH VARIVO

SASTOJCI:

Grah šareni konzervirani - 1 kg
Svinjska mast - 1 jušna žlica
Koncentrat rajčica - 1 čajna žličica
Luk crveni - 2 kom
Mrkva - 2 kom
Paprika mljevena slatka - 2 čajna žličica
Češnjak - 1 režanj
Slanina - 200 g
Špic rebra - 250 g
Lovor list - 1 kom
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
U manju posudu staviti špic rebra ili drugo suho dimljeno meso, podliti vodom te prokuhati desetak minuta, da se odvoje površinske nečistoće. Meso procijediti, u lonac uliti novu čistu vodu i nastaviti kuhati, dok meso ne omekša. U drugu dublju posudu staviti masnoću te na njoj popržiti nasjeckani luk, dok ne zastakli i uvene. Tada dodati mrkvu narezanu na kolutiće i nastaviti pržiti 2 do 3 minute, a potom dodati i slaninu narezanu na kockice, te također kratko zapržiti. Potom zapržiti i koncentrat rajčice, a na kraju umiješati i mljevenu slatku papriku, lovor list i nasjeckani češnjak. Nakon minute prženja, dodati i grah iz konzverve zajedno s vodom u kojoj se čuvao, kao i temeljac od kuhanja špic rebara. Sve zakuhati, pa smanji na temperaturu krčkanja. Posoliti
i popapriti te krčkati dok mrkva ne omekša. Za zgušnjavanje grah variva izvaditi dio tekućine i dio graha u posudu za miksanje i štapnim mikserom miksati do kreme. Smjesu umiješati u grah varivo.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.