Škola kuhanja: Pileći temeljac

Temeljci su nezaobilazni u pripremi jela, pa i serijal Škola kuhanja završava jednim od njih. Osim što iskorištavaju i onaj dio namirnica, koji često završi kao otpad pri kuhanju, jelima daju bogat i pun okus.

Pileći temeljac, koji je pripremio kuhar amater i poduzetnik Marko Kalčić iz Karlovca, uz dodavanje nekoliko začina i popularne griz knedle, u trenu je postao ukusna i neodoljiva pileća juha.

PILEĆI TEMELJAC

SASTOJCI:

Batak i zabatak - 4 kom
Mrkva - 1 kom
Celer - 100 g
Peršin korijen/list - 1 kom
Luk - 2 kom
Suncokretovo ulje
Lovor list
Sol, papar
Žličnjaci od griza:
Griz - 100 g
Jaja - 2 kom
Peršin list
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
U posudu staviti griz, jaja, sjeckani peršin list, dodatak malo soli i papra te umjesiti smjesu malo gušću od smjese za palačinke. Ukoliko je pregusta, razrijediti s malo obične vode. Pokriti posudu prozirnom folijom i staviti u hladnjak 30 minuta. Otkoštiti batak i zabatak, tupom stranom noža prelomiti kosti na pola, te na ugrijanoj masnoći dobro prepeći kosti i preliti s 3 litre vode. Meso batka i zabatka pohraniti za drugu primjenu. Korjenasto povrće dobro oprati, oguliti, te kore dodati u lonac s kostima, zajedno s listom lovora. Kuhati na laganoj vatri, da krčka, oko 90 minuta. Povrće pohraniti u hladnjak za drugu primjenu.Kad je gotov, temeljac procijediti u drugi lonac, začiniti solju i paprom.
Smjesu za žličnjake izvaditi iz hladnjaka, te uz pomoć žlice pažljivo dodavati, jedan po jedan, u juhu. Kuhati ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.