Ponos Hrvatske - Robert Fajt

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

29. travnja stanovnici karlovačke gradske četvrti Rakovac dobro će zapamtiti. U stanu jedne zgrade na prvom katu, buknuo je požar. Da nije bilo hrabrog susjeda s četvrtog kata koji se odmah uhvatio u koštac sa vatrom, požar bi sigurno zahvatio i više od jednog stana. No, najvažnije u ovoj priči je da je spašen - ljudski život i to jedva punoljetnog mladića.

Trebalo je to biti uobičajeno poslijepodne. Robert Fajt pobjegao je s posla kako bi sinovima pripremio ručak prije škole. Intenzivan miris spaljene plastike iz nape promijenio mu je planove. Kada se spustio u prizemlje vidio je da kroz jedna vrata izlazi dim i ušao unutra. Kuhinja susjeda s prvog kata bila je u plamenu. Uzeo je aparat za gašenje iz hodnika i bez razmišljanja, krenuo u akciju.

Dok je gasio požar, razmišljao je o dimu koji suklja prema višim katovima. Jer - djecu je ostavio u stanu. Vikao im je da ne otvaraju vrata. Oni su ga, srećom, poslušali. U vrijeme požara u stanu je  bio 19-godišnji mladić. Stavio je peći pomfrit i zaspao. To je bio uzrok nesreće, a zahvaljujući Robertu prošao je bez i najmanje ozljede. Mladić nije imao vremena za razgovor s nama, a ni Robert baš ne voli isticati svoje hrabro djelo: 'Sretan da se to sve dobro završilo, i za malog susjeda i za moju obitelj jer se vatra mogla proširiti na cijelu zgradu. Nisam uopće bio ni svjestan da sam učinio kakvo dobro djelo dok mi  vatrogasac koji je na intervenciju nije pružio ruku i čestitao što sam se odlično snašao. Tek tada sam shvatio što sam napravio'.
Robert Fajt po zanimanju je fotoreporter, a eto i sam je postao vijest. Dobra vijest. Njegov kolega s posla i susjed prvi je došao na mjesto nesreće. 'Izvadio sam mobitel i snimao filmić tog događaja. Šokiralo me kada sam vidio roberta kako sav krvav i čađav izlazi iz podruma. Odmah smo pomislili da se nešto dogodilo njegovom stanu, onda je tek ispričao da je uletio u stan kod susjeda i spasio dečka.', prisjeća se Vedran Gvožđak. To što je učinio - njegove kolege uopće ne čudi. 'Imate u životu prijatelja s kojim popijete kavu poslije posla, s kojima se družite obiteljski, prijatelje koje ćete pozvat kad ostanete u kvaru na cesti, a Robert Fajt je prijatelj za sve to. Dakle, ovako nešto nas nije iznenadilo. Znamo da je ponos Hrvatske, ali prije svega je on naš ponos, ovdje', iskreno će novinar Mario Pušić.