Roman o misterioznom romanu

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas preporučuje roman 'Poricanje' - jedan od najuspješnijih trilera 2016. i prvijenac Gordane Crnković - 'Kretanje sjena'.

Renée Knight – Poricanje

'Poricanje' je roman o ženi čiji se život nakon pronalaska neobičnog romana pretvori u noćnu moru, a jedina šansa koju ima jest suočavanje s onim što se dogodilo, čak i pod uvjetom da je šokantna istina uništi. Renée Knight imala je 54 godine kad je njezin roman izazvao pravu senzaciju među književnim agentima. Majka dvoje djece u ranim četrdesetima napustila je posao redateljice dokumentaraca za BBC, jer nije mogla pomiriti odnos prema poslu s odgojom djece. Tada je počela pisati - isprva filmske scenarije po narudžbi, zatim se okrenula prozi. Njezin prvi roman prije objavljivanja dobio je mnoštvo odbijenica. Zahvaljujući njezinoj upornosti konačno je objavljen. Danas je 'Poricanje' hvaljeni prvijenac britanske autorice koji je postigao veliki uspjeh kod čitatelja i osvojio top ljestvice najprodavanijih knjiga, postavši jedan od najuspješnijih trilera 2016.  Roman je i prije objavljivanja uspoređivan s 'Djevojkom u vlaku' Paule Hawkins i 'Nestalom' Gillian Flynn, velikim književnim i filmskim uspješnicama.

Glavna junakinja romana, uspješna redateljica dokumentarnih filmovanakon selidbe u novu kuću na svome noćnom ormariću pronađe misteriozni roman 'Savršeni stranac' za koji ne zna kako se tamo uopće našao. Priča romana ju je potpuno uvukla, no sa svakom je stranicom bilo sve jasnije da roman do najsitnijeg detalja pripovijeda o njoj i njezinoj tajni za koju je vjerovala da je zakopana i da je nitko nikad neće otkopati. U romanu je priča o jednom događaju iz njezine prošlosti koji je htjela zatajiti i zaboraviti, a sada je tajna došla za njom u najnemogućijem obliku. Ona postaje taoc mračne tajne koju je osim nje znala samo jedna osoba, a ona je mrtva, čime postaje još tajanstvenije tko je roman mogao napisati.  Ona prvo treba otkriti tko je roman objavio i kako se on našao u njezinoj novoj kući, a kada sazna o kome se radi sve postaje još strašnije i njezin se život, kao i život njezine obitelji, potpuno mijenja.


Gordana Crnković - Kretanje sjena

'Kretanje sjena' je debitantska knjiga dugogodišnje urednice emisija o književnosti na 3. programu Hrvatskog radija. Riječ je zbirci priča od kojih svaka donosi sudbinu nekog lika - neprilagođenog, predinamičnog, stalno u pokretu, prezaposlenog koji nema vremena za razgovor sa samim sobom. Kretanje sjena dosnosi sliku užurbanog i suvremenog svijeta.  Osobne priče likova uronjene su u žamor modernih urbanih običaja, s prevladavajućim ozračjem gubitka, nemoći ili pak bijega u iluziju i fantaziju.