Za šumare nema zime

Jeste li se ikad pitali što se zimi radi u šumi? Čak i na velikim minusima posla ima. Što točno, provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Za one koji dolaze samo u šetnju, zima u šumi je idilična. No, za šumare, ovo je vrijeme kada u njoj ima najviše posla. U Hrvatskoj Dubici, šumi udaljenoj 40-ak kilometara od Siska, radovi su u punom jeku. 'Sad smo u fazi sječe glavnog prihoda. Ona traje od 1.1. do 31.3. do početka vegetacije i od 1.10. do 31.12. Praktički ovakva zima i ovakav smrznuti teren nam je najbolji za rad.' kaže upravitelj šumarije Hrvatske Dubice Željko Mikić.

Temperatura je bila oko pet stupnjeva u minusu, no osjećaj hladnoće daleko veći. Ipak se radi punom parom i to od 7 do 15 sati. Sveukupno je tu oko 1500 kubika drva od kojih dnevno posijeku 20 kubika. Do kraja ožujka planiraju  posiječi 12 tisuća kubika drva. Nakon toga, sve do 15. lipnja slijedi faza mirovanja - barem što se tiče njihovih radova u šumi. Za lovce koji hrane divljač, posla se uvijek nađe. 'U ovoj šumi, u ovom lovištu imamo od krupne divljači imamo jelene, jelene lopatare, srne i divlje svinje. A od sitne divljači od glavnih vrsta imamo patku. Od sporednih tu su fazan, divlji zec, lisica, dabar, kuna zlatica, kuna bjelica i još dosta životinja', objašnjava Darko Abramović. Lovci svakodnevno dolaze ovamo i iz, kako ih nazivaju, kuruzana uzimaju kukuruze i bacaju uokolo. Kažu, divljač po kukuruz dođe čim čuje da su lovci otišli. Pojedu ga tad u trenu. Sretni su zbog toga i jedni i drugi, jer važno da divljač ostaje tu.