Svečana 50. izvedba 'Umišljenog bolesnika' u Gavelli

Komedija-balet u tri čina 'Umišljeni bolesnik', posljednja komedija velikog francuskog komediografa J. B. P. Molierea čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, večeras će imati svoju svečanu 50. izvedbu na pozornici zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

Bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti praizvedena 1673. godine, bezobrazan je i anarhističan, ironičan i zajedljiv tekst u kojemu Molire propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta, stoji u najavi.

Dolenčićeva režija 11. je uprizorenje Moliereovih drama u Gavelli od 1955. godine kada je redatelj Kosta Spajić postavio njegova 'Don Juana' u prijevodu Radovana Ivšića.

Od premijere u rujnu 2015. 'Umišljenog bolesnika' vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatlja, a osim na matičnoj pozornici, vidjela ga je publika u Čakovcu, Mariboru, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Festivalu purgatorije u Tivtu, u Sarajevu i Slavonskom Brodu. Na četvrtim 'Bobijevim danima' Anja Šovagović je, za ulogu sluškinje Toinette, dobila nagradu za najbolju glumicu.

Umišljenog bolesnika Argana u izvornoj je produkciji utjelovio sam Moliere, veliki komediograf ali i glumac, koji je uslijed posljedica dugogodišnje borbe s tuberkulozom kolabirao na četvrtoj izvedbi koju je jedva odigrao do kraja, a samo nekoliko sati nakon te izvedbe i umro.

U najnovijoj produkciji GDK Gavelle Argana glumi Enes Vejzović, u ulozi njegove druge žene Béline nastupa Barbara Nola, Arganovu kći Angélique igra Anja Đurinović, a brata Béraldea Sven Šestak. Nastupaju još Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Natalija Đorđević i Filip Šovagović, koji interpretira tri lika - doktora Purgona, Arganova liječnika, notara Bonnefoya i apotekara Fleuranta.

Dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja je Tea Bašić a autor glazbe Matija Antolić.