Izložba u Londonu: Novi dizajn za život u starosti

U vrijeme obilježeno rapidnim starenjem populacije, dizajn može odigrati ključnu ulogu u pronalaženju novih načina koji bi pridonijeli vođenju ispunjenijeg, zdravijeg i bogatijeg života i u dubokoj starosti, a upravo se time bavi izložba 'New Old' (Novi stari) koja se u londonskom Muzeju dizajna.

Kako se ističe u najavi, izložba, otvorena do 19. veljače, propituje ulogu i potencijal dizajna i dizajnera u unaprjeđenju kvalitete života u kasnijoj životnoj dobi, nastojeći pronaći odgovor na pitanje mogu li, i na koji način, dizajneri odgovoriti na izazove kontinuirano starećeg društva?

Izložbu kurira Jeremy Myerson, profesor dizajna Centra za dizajn Helen Hamlyn pri londonskom kraljevskom koledžu Royal College of Art, a ujedno se njome obilježava 30. godišnjica od pionirske izložbe 'New Design for Old' Boilerhouse Projecta, prethodnika Design Museuma.

Od futuristički dizajnirane odjeće do automobila koji voze bez vozača, izložba promišlja odnos dizajna prema starenju i to kroz šest cjelina - Starenje, Identitet, Dom, Zajednica, Rad i Mobilnost.

Svaka od cjelina predstavit će posebno za tu priliku osmišljen dizajnerski prijedlog po jednog vodećeg dizajnera ili dizajnerskog tima usmjeren na stvaranje novih rješenja u odgovoru na demografske promjene i izazove koje donosi sve starija populacija.

Svoja promišljanja o tome kako inovacija i dizajn mogu izmijeniti naš odnos prema životu u starosti predstavit će Yves Béhar/fuseproject, Konstantin Grcic, Future Facility, Special Projects, IDEO i Priestman Goode.