Ponos Hrvatske: Željko Grčić Beli

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Čuvar petrinjskog kupališta na rijeci Kupi do sada je spasio desetke života. Još kao dvanaestogodišnjak spasio je život dvojici prijatelja. To mu je bilo prvo spašavanje, a posljednje kada je potkraj travnja prošle godine iz hladne rijeke izvukao djevojku koja si je željela oduzeti život. Petrinjac Željko Grčić Beli ima 67 godina i dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske.

Željko posljednjih 18 godina dežura uz rijeku Kupu. Ljubav prema rijeci i kupalištu počela je ribolovom. Iako ima radno vrijeme, na kupalištu je stalno i ono mu je doslovno postalo dnevni boravak. Od utapanja je spasio desetke ljudi, a prvo spašavanje dogodilo se prije više od 50 godina, kada je dvojicu svojih vršnjaka spasio na rijeci Petrinjčici. Poslije je sve došlo samo po sebi.

Rijeka Kupa izgleda mirno, priča Željko, ali je varljiva, nakon plićaka naglo dolaze velike dubine i brze riječne struje. Tko je ne poznaje, lako nastrada. Beli kaže - prije rata je u Petrinji bilo mnogo vojske, iz svih krajeva bivše države, i upravo su se vojnici, zato što ne poznaju prevrtljivu ćud rijeke, najčešće utapali.

Na kupalištu mu nikada nije dosadno, uvijek ima posla ili netko navrati. Oni koji ga poznaju, o njemu govore kao o heroju i svojevrsnoj legendi kupališta i grada. Kažu - takvog čovjeka teško ćete igdje drugdje pronaći. 

Iako mu je 67 godina, kaže, tu će biti sve dok bude mogao hodati i plivati. Skroman kakav jest dodaje da mu uz Kupu ništa drugo ne treba. Priznaje, lijep je osjećaj kada nekome spasiš život te ističe - loše bi se osjećao kada nekome ne bi pomogao, a zna da je mogao.