'Traži se novi suprug' nova premijera Kerempuha

Prvi premijerni naslov u novoj kalendarskoj godini zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će 21. siječnja predstava 'Traži se novi suprug' koju po tekstu Mire Gavrana režira glumac Željko Königsknecht, najavljena kao neobičan spoj komedije karaktera i komedije situacije.

Kako se ističe u najavi, tom će komedijom u vlastitoj režiji istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Željko Königsknecht ujedno obilježiti 35. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja u Kerempuhu, gdje je ostvario impozantnu karijeru i odigrao 69 naslova, odnosno, više od pet tisuća predstava, u kojima je ostvario 140 uloga.

Komedija napisana 1989. i prvi puta objavljena 1996. u zbirci "Šaljivi komadi", dosad je odigrana više od 100 puta, u Zagrebu i Hrvatskoj, a izvedena je i u Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bugarskoj i drugim zemljama.

Miro Gavran, jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen isključivo njegovim dramama, u tome djelu s izrazitim simpatijama oslikava prepoznatljive junake naše svakodnevice koji nastoje ostvariti svoje snove i ambicije. Duhoviti dijalozi i dinamičan zaplet bogat brojnim obratima razlog su zbog kojeg se ta predstava svugdje afirmirala kao istinski teatarski hit, stoji u najavi.

Središnji je lik udovica koja odluči pomoću tarot karata i novinskog oglasa pronaći novog muža koji bi trebao zadovoljiti idealne, dakle, nemoguće kriterije. Istodobno, njezin prvi susjed, usamljeni neženja, odlučuje se napokon oženiti. Da bi osvojio njezino srce dosjeti se zamoliti za pomoć prijatelja iz djetinjstva, kojega nagovori da se javi na oglas i odglumi nekoliko prosaca koji će biti jedan gori od drugog.

Königsknecht u predstavi utjelovljuje prijatelja, gospodina Jurića; neženju, gospodina Brkića, glumi Damir Poljičak, dok je Anita Matić Delić udovica, gospođa Zdenka Smočilović.

Osim režije, Königsknecht potpisuje i dramaturgiju, kostimografkinja je Tanja Rodd, scenografkinja Nina Mia Čikeš, glazbu je osmislio Mario Mirković, a svjetlo oblikovala Vesna Kolarec.