Napišite roman u privatnoj knjižnici Marka Twaina

Pisci u potrazi za inspiracijom uskoro će svoju literarnu muzu moći pokušati pronaći u privatnoj knjižnici Marka Twaina, u kojoj je prvi i najveći tipično američki pisac proveo najproduktivnije godine svojeg života i napisao neka od svojih najnoznatijih djela.

Kako piše Huffington Post, memorijalni muzej The Mark Twain House and Museum u Hartfordu u saveznoj američkoj državi Connecticut, u kući u kojoj je pisac, pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, živio sa svojom obitelji od 1874. do 1891., 26. siječnja po prvi puta otvara vrata Twainove privatne biblioteke za pisce u potrazi za mirom, tišinom i duhom prošle književnosti.

U ponudi su ukupno četiri termina tijekom 2017. kada će pisci moći tri sata provesti tražeći svoju sljedeću riječ u neometanom kreativnom spokoju, okruženi knjigama koje je osobno prikupio jedan od najvećih američkih književnika i jedan od najvećih humorista svjetske književnosti.

U kući, koju je 1873. po Twainovoj narudžbi projektirao newyorški arhitekt Edward Tuckerman Potter a koju je piščev biograf Justin Kaplan opisao kao hibrid parobroda, srednjovjekovne utvrde i sata kukavice, Twain je, kako je sam tvrdio, proveo najproduktivnije godine svojeg života - tamo je napisao neka od svojih najpoznatijih djela, uključujući Pustolovine Toma Sawyera (1876.), Kraljević i prosjak (1882.), Život na Mississippiju (1883.), Pustolovine Huckleberry Finna (1884.), i Yankee na dvoru kralja Arthura (1889.).

Pravila za pisanje u sjeni velikoga pisca vrlo su stroga - ne smije se koristiti wi-fi, a dopuštene su samo obične olovke. Utičnica nema, što znači da mobitele i prijenosna računala treba na vrijeme napuniti.

Rezervacije su ograničene a iako organizatori ističu kako je riječ o neprocjenjivu iskustvu, ipak su cijenu trosatnog sastanka s Twainovim duhom odredili na 50 dolara. Sudionici će u kući biti posve sami, a ometat ih neće ništa, osim možda bućkajućeg zvuka fontane iz obiteljskog zimskog vrta, poručuju iz muzeja.