Na dražbi u njujorškom Sotheby'su pisma Alexandera Hamiltona

Pisma i rukopisi Alexandera Hamiltona, jednog od sedmorice očeva utemeljitelja Sjedinjenih Država, 18. siječnja bit će ponuđeni na dražbi u njujorškom Sotheby'su za dva milijuna dolara. 

Zahvaljujući uspjehu biografskoga broadwayskog mjuzikla 'Hamilton', koji je osvojio najviše nominacija za nagradu Tony u povijesti Broadwaya, njih 16, Pulitzerovu nagradu i nagradu Grammy, zanimanje za povijesne dokumente i memorabiliju bit će iznimno veliko, smatraju u Sotheby'su, očekujući da će originalni rukopisi premašiti početnu cijenu.

Među ponuđenim predmetima su ljubavna pisma koja je Hamilton pisao supruzi Elizi. Očekuje se da bi mogla postići cijenu od 15.000 do 20.000 dolara. Za one koji bi željeli kupiti nešto osobnije, Sotheby's nudi pramen Hamiltonove kose uz Elizino pismo koje bi također moglo postići cijenu od 25.000 dolara.

Alexander Hamilton rođen je 11. siječnja 1755. godine. Bio je prvi ministar financija u povijesti SAD-a s naslovom tajnika riznice. Svoju je funkciju smatrao premijerskom. Bio je jedan od najvećih pobornika ustava iz 1787. čija mu je ratifikacija bila prioritet. Zajedno s nekolicinom drugih autora, upustio se u objavljivanje eseja o njegovim aspektima. Pisani s namjerom uvjeravanja javnog mnijenja u poželjnost novog temeljnog dokumenta, ovi eseji, poznati kao Federalistički spisi pružaju uvid u razmišljanja tvoraca američkog Ustava.

Dugogodišnje suparništvo s tadašnjim potpredsjednikom Sjedinjenih Država Aaaronom Burrom 1804. eskaliralo je u sukob koji je završio dvobojem u kojemu je Hamilton ubijen.