Kako je petak 13. došao na loš glas

Ako ste danas odrezali nokte, promijenili plahte ili krenuli na put - ne piše vam se dobro. Ali samo ako vjerujete u zlu kob - jer petak je 13. I dok u svijetu ne postoje adrese s brojem 13, nema 13. kata ni izlaza na aerodromu koji nosi taj broj, u Hrvatskoj je to sasvim običan broj i sasvim običan dan.

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazumni strah da će nam se u petak trinaestog dogoditi nešto loše, povijesno se povezuje s događajem iz 14. stoljeća kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači. Dogodilo se to u petak trinaestoga, pa je ta kombinacija postala simboličan nadnevak koji donosi nesreću.O tome kako je petak 13. došao na zao glas postoji nekoliko teorija. Za jednu je zaslužan povjesničar Donald Dossey koji vjeruje da je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog narodnog mita. Naime 12 je bogova u Valhalli, nebu, imalo večeru i zabavu na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki. Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame, strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka 13 smatra se kobnom i zlosutnom.

Nesretni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri. Isto tako u antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama po dvanaest, trinaesto mjesto bilo je rezervirano za vraga. Strah od te brojke u svijetu nije nimalo zanemariva. Dossey tvrdi da oko 80% nebodera u svijetu nema 13. kat, velik broj aerodroma nema 13. izlaz na piste. Bolnice i hoteli redovito nemaju sobu pod brojem 13. Postoji i stručni termin iracionalnoga straha od broja 13 - triskedekafobija.

Thomas Fermsler, matematičar i znanstvenik iz Newarka, vjeruje da broj 13 'pati' samo zato što se nalazi iza broja 12. Naime numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem: godina ima 12 mjeseci, 12 je znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkulovih, 12 plemena Izraela, 12 Isusovih apostola.

Što se tiče petka, kršćani vjeruju kako je upravo na taj dan u tjednu Isus razapet. Jedni tvrde da je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku te da je Kain u petak ubio Abela. Drugi pak smatraju da je u petak počeo veliki potop. Nekada u starom vijeku petak je bio dan sličan današnjoj nedjelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima. Ipak većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao jer je na taj dan 1307. francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni.