Zona besplatnog čitanja

Vjerovali ili ne, Hrvati ipak čitaju. Posebno sada kada je cijela zemlja pretvorena u zonu slobodnog čitanja.

Projekt je predstavljen prije nekoliko mjeseci, a započeo je prije nekoliko godina u Americi. 'Odlučili smo pretvoriti cijelu državu u zonu besplatnog čitanja što je zaista velika stvar za nas same, za Hrvatsku i za izdavaštvo općenito. Ovaj projekt otvara knjigu čitateljima u digitalnom formatu na brojnim mjestima. To mogu biti mala mjesta, mogu biti zgrade, kafići, razni objekti, hoteli, plaže, ali mogu biti i veće površine.', objašnjava Mirela Rončević

Da bi čitanje 21. stoljeća moglo početi potreban je mobilni telefon i aplikacija Croatia reads. Aplikacija je jednostavna i intuitivna za korištenje, dostupna je na svim mobilnim operativnim sustavima. Ne zauzima puno mjesta na uređaju i  omogućava da svoju biblioteku nosite u džepu. 'Knjige su pohranjene na amazonovim serverima i zbog toga cijela stvar dobiva na brzini, dostupnosti i funkcionalnosti. Knjige se mogu pretraživati prema autoru, prema izdavaču ili prema naslovu ili po kategorijama.', kaže Trpimir Šugar. 'S aplikacijom kao što je Croatia reads čovjek u malom mjestu na otoku, bilo gdje u Dalmaciji ima potpuno isti pristup znanju kao čovjek u Zagrebu ili student na Harvardu. To je velika stvar, to je revolucija knjige i nama je velika čast da smo to uspjeli izvesti u Hrvatskoj.' dodaje Mirela Rončević.

Potrebne su samo adresa elektroničke pošte i lozinka da čitanje 21. stoljeća postane užitak. Nudi se više od sto tisuća različitih naslova, a kolekcija stalno raste. Ovaj kreativni tim zaljubljenika u knjigu već surađuje s tristotinjak izdavača iz svijeta, većinom iz SAD-a i Velike Britanije. Od jeseni su počeli  izgrađivati i Hrvatsku kolekciju te započeli suradnju s nekoliko hrvatskih izdavača.