'Mali Pariz' na Pelješcu

Općina Janjina na Pelješcu najbogatija je u državi. Dvanaest i pol milijuna kuna vrijedan proračun dijeli se na šestotinjak stanovnika. Iako u vodstvu općine ističu da nije riječ o stvarnom stanju stvari, Mali Pariz, kako ga od milja zovu, ipak privlači natrag čak i one Pelješane koji su prije mnogo godina sreću potražili na drugim kontinentima.

Godišnji prihod od dvadeset i dvije tisuće kuna po stanovniku zvuči nevjerojatno. No, to ovdje nije stvarno stanje. Proračun je gotovo utrostručen zbog knjigovodstvenih obaveza prema mjesnom Vodovodu. Bogatstvo Janjine ipak nije u novcu. 'Janjina je nekad  bila najveće mjesto na Pelješcu, živjela je gradskim životom. U njoj je živio velik broj kapetana i trgovaca. Pratila se moda. Moda koja je bila u Parizu i u New Yorku, bila je i u Janjini. Jedne nedjelje jedan je trgovac sjedio ispred gostionice. Gledao je ljude koji su izlazili iz crkve i bio je iznenađen kako su lijepo obučeni i onda je rekao 'ovo nema ni u Parizu'. Tako je Janjina postala i ostala mali Pariz', objašnjava načelnik općine Vlatko Mratović.

Kao i u drugim malim mjestima, život u Janjini nije lagan. Od poljoprivrede i turizma može se preživjeti. Brojni su se iseljenici ovamo rado vratili. 'Živio sam i radio deset godina u Americi. Čim sam uštedio dovoljno, vratio sam se ovdje odakle su mi korijeni. Ovdje je mnogo mirnije i nema stresa.', kaže Bruno Borović. U janjinskim vinogradima, u samom srcu poluotoka nastaje i nadaleko poznato pelješko vino. 'O kvaliteti se ne treba ni govoriti jer je to svima poznato. Trebalo bi intenzivnije raditi da pelješka vina plasiramo u turističkim objektima i trgovinama Dubrovačko-neretvanske županije.', kaže upravitelj Poljoprivredne zadruge Nedo Vitković.

Najnoviji stanovnik Janjine je Piksel, pas vodič koji svakodnevno pomaže svojoj vlasnici Fani Antičević. Fani je vlasnica salona za masažu. Život uz glavnu pelješku cestu bez označenog prijelaza ipak joj stvara poteškoće. Poziva nadležne da što prije pronađu rješenje, jer, iako je naizgled mirno mjesto, Janjina ipak odiše životom. Možda nemaju pariški proračun, ali duh malog Pariza nisu izgubili.