Egipatska TV ekipa u Zagrebu

Središte Zagreba postalo je kulisa egipatske zabavno-dokumentarne emisije 'El frenga'.

'El frenga', ili u prijevodu turisti, je 'komedija situacije' u trajanju od sat vremena i vrlo je popularna u Egiptu. 'Ovo je komedija o putovanju. Pratimo put komičara koji putuju Europom. Koncentriramo se na sličnosti i razlike među kulturama, a poseban naglasak stavljamo na razlike. Sve one ludosti koje Egipćani rade i smatraju normalnima u svojoj domovini, izvodimo u stranim zemljama i pratimo reakcije.', objašnjava producentica Amira El Sharkawi, a Ezz El-Bendary dodaje: 'Ovdje su lijepe lokacije i pristupačni ljudi. U Egiptu vole vidjeti drugačije ljude i kulture. Na početku emisije imat ćemo i reportažu o Zagrebu.'
Tema nastavka snimanog u Zagrebu je, sport. Adventski ugođaj Zagreba dobro se uklopio u cijeli koncept. Četrnaest ljudi iz egipatskog tima, tri glavna glumca, zajedno sa suradnicima iz  Slovenije i statistima čine ekipu od 180 ljudi. Ovo nije prva suradnja Slovenaca i Egipćana. Snimali su i u Sloveniji pa su suradnju proširili i na Zagreb.

U četiri sezone emitiranja ekipa 'El Frenge' proputovala je desetak europskih zemalja. Četrnaest dana snimalo se u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Mnogim Egipćanima Zagreb i Hrvatska su nepoznati pa je ovo izvrsna prilika za upoznavanje s kulturološkim razlikama. 'Jedini problem s kojim se susrećemo je vrijeme. U Egiptu je mnogo toplije i nismo naviknuti na ovako niske temperature. Osim toga, sve je prošlo glatko i brzo smo dobili sve dozvole za snimanje na ulici. Blokirali smo dosta ulica tijekom snimanja' zato što nismo na to naviknuli jer u Egiptu je toplije. Sve ostalo je teklo glatko. Jako brzo smo dobili dozvole za snimanje', ispričala je Amira El Sharkawi.