Stipe Božić hrvatske zastave stavio na sve veće svjetske vrhove

Hrvatsku je 13. siječnja 1992. priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju.

Naš poznati alpinist Stipe Božić otkrio je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' kako je na današnji dan prije 25 godina radio u HRT-ovu centru Split, gdje se cijeli dan slavilo i bili su najsretniji ljudi na svijetu tog dana.

Prvu hrvatsku zastavu kakvu danas znamo prvi je put zabio 1. svibnja 1991. na trećem najvišem svjetskom vrhu Kangchenjungi. Potom 1993. na drugi najviši vrh, K2, a zatim i na sve ostale najviše vrhove na svim kontinentima. Međutim, još 1979., u bivšoj državi, istaknuo je na Mount everest jugoslavensku, nepalsku i zastavu svog planinarskog društva Mosor. Ali slučajno je sržavnu zastavu okrenuo naopačke, što je primijetio tek na kasnijim predavanjma, pa su mu prigovarali da je nacioanlist.

U najmanjim selima po Africi i Aziji nakon SP-a u nogometu 1998. viđali smo djecu koja se igraju u hrvatskim dresovima, sportaši su najbolji ambasadori naše zemlje diljem svijeta. Danas svatko zna za Hrvatsku, odmah nas povezuju s ljepotama, Dubrovnikom, sportom, smatra Božić.