Ponos Hrvatske: Matej Brekalo

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Pravi heroji često su oko nas, a da to i ne primjećujemo. Spremni su riskirati vlastiti život kako bi spasili tuđi. Jedan od njih je 36-godišnji Matej Brekalo, vozač kamiona iz Samobora, koji je ovoga ljeta iz gorućeg automobila izvukao majku i četvero djece te time zaslužio biti - Ponos Hrvatske.

Vrući srpanjski četvrtak bio je još jedan radni dan za Mateja, vozača kamiona iz Samobora. No na autocesti Rijeka-Zagreb tada se dogodilo nešto što mu je promijenilo cijeli život. Obitelji ispred njega u vožnji se zapalio auto, a hrabri Matej stao je odmah iza njih i priskočio im u pomoć.

Istrčao sam van, na što sam primijetio da je u autu četvero djece koja su bila već malo u dimu. Pošto je auto radio i ventilacija je povukla taj dim. Brzo sam otvorio vrata i rekao djeci da brzo izađu van. Djeca su bila već u šoku i panici, prisjeća se dramatičnih trenutaka Matej.

Matej je zatim pohitao do svojeg kamiona, u kojem je imao dva aparata za gašenje požara. Potrošio je oba ali, nažalost, zapaljeni automobil nije uspio ugasiti.

Nakon toga, novi problem - gorućem autu popustila je ručna kočnica pa je umalo završio u njegovu kamionu. Niti Matej niti vozačica nisu uspjeli zaustaviti automobil koji se nastavio kretati preko dva traka autoceste. Ostali sudionici u prometu - nisu stali pomoći. U tom trenutku auti su prolazili i izbjegavali auto kao na igrici, lijevo-desno, lijevo-desno, ali se nitko nije zaustavio, ističe Matej.

Automobil u plamenu završio je u zaštitnoj ogradi autoceste. Vatrogasci su stigli za četiri, pet minuta i ugasili požar, prisjeća se Matej, koji nije razmišljao o vlastitoj sigurnosti. Spasio je majku i četvero djece. Kaže, učinio bi to bilo kada, bilo gdje i za bilo koga.

Spašavanje života ispunilo ga je. No, kada razmišlja o tom događaju žalosti ga što neki ljudi tuđu nevolju samo isprate pogledom. Mateju Brekalu, ocu sedmogodišnjeg djeteta koji je svoj život riskirao zbog drugih, svjetla pozornice i priznanja možda ne znače mnogo. Ali on će spašenoj obitelji i svima ostalima biti - Ponos Hrvatske.