Koncerti 'Moja domovina' u povodu proslave 25. godišnjice međunarodnog priznanja RH

Prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Članicama Zajednice istoga dana pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

U povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u nedjelju, 15. siječnja s početkom u 12 sati na Trgu bana Jelačića održat će se svečani koncert 'Moja domovina'. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i Grada Zagreba i okupit će brojne eminentne izvođače.

Na koncertu nastupaju Tereza Kesovija, Dražen Žanko, Vladimir Kočiš-Zec, Hrvoje Hegedušić, Krunoslav Kićo Slabinac, Magazin, Mladen Kvesić, Đani Maršan i Radojka Šverko. Prigodne domoljubne pjesme na koncertu će izvesti i Najbolji hrvatski tamburaši, Klapa Hrvatske ratne mornarice te Orkestar OSRH pod ravnanjem dirigenta Miroslava Vukovojca Dugana. Svi izvođači na kraju koncerta izvest će pjesmu Moja domovina koju je početkom Domovinskog rata snimio Hrvatski Band Aid.

Poseban program u povodu 25. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske

U sklopu obilježavanja ove jubilarne obljetnice održat će se i svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Svečani koncert 'Moja domovina' održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

U čast velikoga jubileja nastupit će Zbor Hrvatske radiotelevizije te Zbor i Orkestar opere Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba. Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje solista Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića, Siniše Štorka i Ozrena Bilušića izvodit će djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse.

Koncert će se izravno prenositi na Prvome programu Hrvatske televizije i Prvome programu Hrvatskoga radija te multimedijskoj usluzi HRTi.

U večernjim satima održat će se i vatromet kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.