Novo ruho sisačkih autohtonih jela

U Sisku je predstavljena brošura koja sadržava recepte za autohtona jela toga kraja, naravno, prilagođena današnjem vremenu. Malu kuharicu 'Novo ruho autohtonih jela' izradili su kustosi gradskog muzeja, turistička zajednica i Kulinarski institut. Autori kažu - jela su zdrava, jednostavna za pripremu i, što je najvažnije, ukusna.

Iza male kuharice u obliku brošure stoji naporan rad - i etnologa, koji su istraživali stare recepte, i kuhara, koji su ih pretvorili u nešto što današnja gastronomija vrednuje i prepoznaje kao dobro. Stara, katkad i teška jela prilagođena su današnjim prehrambenim navikama, s naglašenim okusima ovoga kraja.

Neka stara, izvorna jela pripremljena na moderan način, ljetos su bila predstavljena na izložbi, na kojoj su se posjetitelji svakim zalogajem vraćali sve dalje u povijest.

Već je sada jedan od ciljeva brošure edukacija domaćih ugostitelja, kako bi se obogatila gastronomska ponuda, a u pripremi je i festival hrane, koji će stare recepte predstaviti široj javnosti.