Kulturna baština bit će pokretač razvoja Vukovara

Obnova vukovarskog vodotornja i budući arheološki park Vučedol bit će pokretači turističkog razvoja Vukovara. To će grad na Dunavu pozicionirati na kulturnoj karti Europe.

Muzej na Vučedolu ukopan je u brdo, gotovo neprimjetan, ali osvaja na prvu. U njega je stao cijeli vučedolski svijet. Možemo svjedočiti kako je izgledao Vučedol prije 5 tisuća godina kada su Vučedolci živjeli na njemu, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Najpoznatiji stanovnici su čizmica i replika vučedolske golubice. Do sada ih je pogledalo oko 100 tisuća turista. Uskoro će oko muzeja niknuti i arheološki park koji će sadržavati dio rekonstruiranog naselja planetarij poučna staze šetnice, megaron ljevača bakra, muzejski trg sa zanimljivim igrama, objašnjava Hutinec.

Arheološki park kapitalni je projekt Vlade RH. Ministarstvo kulture je željelo ne samo pomoći u obnovi Vukovara i ovoga cijelog područja nego i pokazati da kultura može biti jedan pokretač razvoja, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Park i obnovljeni vodotornj mogli bi napraviti pravi bum u vukovarskom turizmu. Vjerujem da znate da je javna nabava raspisana početkom veljače završava dobit ćemo izvođača i idemo radit. Što bi rekao jedan moj kolega idemo delati, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Svi ovi projketi trebali bi Vukovar pozicionirati na kulturnoj karti Europe.