Za obnovu Eiffelovog tornja 300 milijuna eura

Eiffelov toranj će dobiti 45 posto viši proračun, od oko 300 milijuna eura tijekom 15 godina za velike radove obnove modernizacije i osiguranja, objavila je u petak gradska uprava Pariza.

U trenutku kada je Pariz kandidat za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. i za Svjetsku izložbu 2025. gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo želi istaknuti taj spomenik koji ima središnju ulogu u turističkoj privlačnosti Pariza, prema priopćenju gradske uprave. Eiffelov toranj, otvoren za Svjetsku izložbu 1889., danas je zaštitni znak Pariza i najposjećeniji spomenik za koji se plaća ulaz na svijetu sa 6 milijuna posjetitelja godišnje.

Ulaganja će iznositi 20 milijuna eura godišnje prema današnjih 13,7. Prema riječima zamjenika za turizam gradske uprave Pariza Jean-Francoisa Martinisa, polovica iznosa će biti uložena u obnovu i održavanje tog spomenika za bojanja, čišćenja i održavanja dizala koja djelomično koriste Eiffelovu tehnologiju.

Drugi dio plana je poboljšanje posjeta boljim vođenjem vala turista i modernizacijom prihvata. Najveći radovi će biti izvedeni do održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.