Zadar se sprema za novu turističku sezonu

Zadar je prošlu godinu zaključio s iznimno dobrim turističkim rezultatima. Brojke kažu da je gostiju bilo čak 13 posto više nego lani. Ukupno milijun i 755 tisuća noćenja. I u ovoj novoj 2017. zadarski turizam ponovno stremi rekordima.

Nakon rekordne sezone koja se ove godine znatno produljila, Zadar je i u prosincu ostvario veliki porast broja dolazaka i noćenja. Za to su uvelike zaslužni gosti s Dalekog Istoka. Najviše ih je iz Južne Koreje. Uz pojačanu marketinšku aktivnost, koju je turistička zajednica grada uvrstila u svoju strategiju, vjeruju da će privući još više turista upravo s tog područja, jer to su gosti koji dolaze u predsezoni i u postsezoni. Sezona tradicionalno privlači turiste iz susjednih zemalja. 'Mi smo već desetljećima orijentirani na goste iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Slovačke i Italije. Trebamo se posvetiti aktivnostima koji će privući i goste iz Skandinavije', kaže Ante Rados, direktor TZ-a Grada Zadra.

Gosti su to koji u Zadar uglavnom stižu zrakoplovima, a dobra je vijest da će se, nakon godina iščekivanja da se riješi problem sufinanciranje tzv. udruženog oglašavanja, ostvariti projekt Ryanair. U ovoj godini otvorit će se i novi Turističko-informativni centar. Uz povećanje broja gostiju očekuje se i više kreveta u privatnom smještaju. Samo u prošlog godini broj privatnih iznajmljivača u Zadru porastao je za 26 posto. Za nepuna dva mjeseca otvorit će se i prvi mali obiteljski hotel. Dobrodošle su i sve akcije vezane uz poboljšanje ponude, na kojoj će se u novoj sezoni također poraditi. Krajnji cilj je produljiti sezonu. Zadar je, uvjereni su u turističkoj zajednici, ponajprije zahvaljujući prometnoj povezanosti, koja je prvi preduvjet za bilo kakav razvoj, pa tako i turistički, na dobrome putu da ima barem 10 turistički aktvinih mjeseci.