Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povezano s astmom u djece

Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povećava rizik od razvoja astme u djece, piše New York Times. Znanstvenici iz Škotske i Finske analizirali su podatke osam ranije provedenih studija u koju je bilo uključeno čak 1,6 milijuna pacijenata. Rezultate su objavili u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ustanovili su da su lijekovi za žgaravicu povezani s 46-postotnim povećanjem rizika za astmu u djece.

Razlog te povezanosti nije  u potpunosti razjašnjen, ali neke studije provedene na životinjama upućuju na to da se antacidi možda prenose u probavni trakt, ostavljajući neke prehrambene alergene neprobavljenima, a oni se onda prenose na plod.

No budući da ni u jednoj od navedenih studija u obzir nisu uzeti ostali faktori koji mogu utjecati na pojavu astme, autori priznaju da nisu dokazali da upravo antacidi utječu na razvoj te bolesti.

Želučani refluks je čest u trudnoći, kaže dr. Aziz Sheikh, profesor na sveučilištu u Edinburghu i jedan od autora studije. Kod većine žena na refluks se može utjecati promjenom životnog stila ili prehrane.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se objasnila čvršća veza između antacida i astme, no dotad znanstvenici savjetuju da se, ako je već nužno koristiti lijekove za žgaravicu u trudnoći, uzimaju umjerene količine.