Škola kuhanja: Janjeći složenac

Iako je pečena janjetina većini omiljeni način pripreme ove popularne namirnice, u hladnim danima dobro će doći i krepka, jušna verzija.

Kako mnoštvo raznog povrća spojiti s janjetinom u ukusan janjeći složenac, u posljednjoj epizodi Škole kuhanja pokazala je izvrsna kuharica amaterka s Dugog otoka Marica Grdić.

JANJEĆI SLOŽENAC

SASTOJCI:

Janjetina sa kostima,narezana - 1,5 kg
Krumpir bijeli - 4 kom
Peršin korijen s listom - 2 kom
Luk žuti - 2 kom
Koromač - 1 kom
Mrkva - 2 kom
Kupus manji - 1 kom
Brokula - 200 g
Cvjetača - 200 g
Lovor list - 1 kom
Sol, papar zrno - prstohvat
Voda - 5 l 

POSTUPAK PRIPREME:
Očistiti povrće i oprati pod hladnom vodom. Luk, krumpir, koromač, mrkvu, kupus, peršin korijen, brokulu i cvjetaču izrezati na krupnije komade, podjednake veličine. Janjetinu očistiti od nečistoća. U dublju i širu posudu složiti narezanu janjetinu, mrkvu, peršin korijen s listom te luk i lovor list, a potom uliti
svu količinu vode. Posoliti i popapriti. Kuhati na srednjoj vatri oko 1,5 sat, potom dodati brokulu i cvjetaču te nastaviti kuhati desetak minuta - sve dok povrće malo ne omekša. Brokula i cvjetača nikako se ne smiju raskuhati. Na kraju još začiniti po ukusu solju, paprom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.