Ponos Hrvatske - obitelj Hrlić

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Dječak koji je izgubio život u strašnoj prometnoj nesreći postumno je postao heroj, a njegova obitelj ponos Hrvatske. U trenucima neizrecive tuge uspjeli su smoći snage, misliti o drugima i dopustiti darivanje organa. Zahvaljujući donaciji, spašena su tri dječja života. Priča o obitelji Hrlić.

Uvijek nasmijan, razigran, pun ljubavi i života. Tako ga opisuju svi koji su ga znali. Lovrina soba puna je uspomena. Volio je sport, crtanje, more, ronjenje. 14-godišnji Lovro živio je s mamom u Zagrebu. Kako su roditelji rastavljeni, kraj školskih praznika želio je provesti kod tate i starijeg brata u Bistri.

Kobnog 31. kolovoza u 22 sata za obitelj Hrlić sve se promijenilo. Njihov Lovro stradao je u prometnoj nesreći vozeći se na biciklu. Udarilo ga je vozilo Hitne pomoći. Zbog siline naleta udarca u Bistranskoj ulici Lovro je odbačen u kanal. Druga dva dječaka koji su se s njim vozila prošla su neozlijeđena. Prevezen je u Klaićevu bolnicu gdje su ubrzo stigli i njegovi roditelji. Operiran je i zbog težine ozljeda stavljen u induciranu komu.
Lovrin otac Nino Hrlić, dva je dana proveo u bolnici i dvije noći u autu ispred bolnice. Zbog težine ozljeda razmišljao je što učiniti ako se dogodi najgore i odlučio da je bolje pomoć nekome, ako svom djetetu ne može više pomoći. Njegova bivša supruga Andrijana se složila. Taj plemeniti čin donacije organa spasio je četiri života - u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji.

Tragična nesreća u potpunosti je promijenila živote nekoliko obitelji. Ni molitve ni nadanja ni trud liječnika nisu uspjeli Lovru vratiti u život. Kako se zbog prebrze vožnje drugi životi ne bi ugasili Lovrini roditelji pišu na mnoge državne adrese o važnosti prilagođene vožnje.