Papina pisma djeci

Zanimljiva pitanja i još zanimljiviji odgovori nalaze se u prvoj knjizi pape Franje za djecu koja nosi naziv 'Draga djeco!'.

Mala djeca postavljaju velika pitanja papi Franji: 'Što je Bog radio prije nego što je stvorio svijet?, Imaju li zločesti ljudi anđele čuvare?, Hoće li moj djed nekatolik ići u raj?, Ako nas Bog toliko voli, zašto nije porazio vraga?, Kako riješiti sukobe u svijetu?, Zašto više nema toliko čuda?...' Na ta i mnoga druga zanimljiva dječja pitanja papa Franjo odgovara na način djeteta: jednostavno, simpatično i iskreno. Tako otkriva djeci da je kao mali volio plesati tango, igrati nogomet, maštao je da će jednoga dana postati mesar jer mu se svidio čovjek kod kojeg je njegova baka kupovala meso.

'Kada bih mogao učiniti čudo', odgovara papa sedmogodišnjem Viliju iz SAD-a, 'učinio bih da svako dijete ozdravi.' 'On je kao zmaj ili opasni dinosaur koji maše repom, iako je već mrtav', odgovara papa na dječja pitanja o vragu.
Papu su posebno oduševili živopisni crteži kojima su djeca ilustrirala svoja pisma. Čitajući ih, papa je u mašti i molitvi otputovao u zemlje iz kojih su poslana. Neka djeca su ih pisala u svojim divnim vrtovima, a neka u izbjegličkim kampovima.

No, gdje god odrastala, ova knjiga pokazuje da djeca duboko promišljaju o velikim životnim pitanjima, postavljajući ih na svoj neodoljiv način. Odgovori pape Franje pokazuju još jednom zašto je omiljen ne samo katolicima nego i mnogim ateistima i ljudima drugih vjera.