Zlatarske ruke zlata vrijedne

Život prožet zlatom, baš je takav život ljudi koji već više od sedam desetljeća stvaraju unikatan nakit. Riječ je o tradicionalnom i umjetničkom obrtu zlatara i draguljara Stjepana Popeka.

Od 1945. godine u samom centru Zagreba zlatarna je obitelji Popek. Dovoljno da možemo reći da je riječ o tradicijskom obrtu u kojem je nastajao nakit kojim su se ukrasile mnoge gospođe i gospoda. Kada je gospodin Stjepan Popek umro, njegova supruga Monika nastavila je tamo gdje je on stao. Majstor zlatar Dragutin Jakšić koji je došao i prije gospođe Popek u ovu zlatarnu, 1973. je direktno sa odsluženja vojnog roka došao k gospodinu Popeku. Mnogo je truda i znoja, kako voli reći majstor Dragutin, uložio da od skica napravi nakit koji je još za života sa svojim prijateljem dogovorio Stjepan Popek.
Posebno su ponosni na suradnju s Miroslavom Šutejem, baš kao i na onu s Muzejom za umjetnost i obrt. Koliko je zlata pretvoreno u lijepe predmete u ovoj zlatarnici u njezinoj dugoj tradiciji teško da bi i u podeblju knjigu stalo. No čini se da i ovaj tradicijski obrt najvjerojatnije čeka tužna sudbina. Majstor broji dane do mirovine, a i gospođa Popek također. Za sada nema nasljednika koji bi nastavio  zlatarsku tradiciju ovog obrta pa ostaje samo nadati se da će se uskoro naći umjetnička duša zlatnih zlatarskih ruku koja će ovdje izbrojati i sto godina tradicije.