Čitajte zanimljive priče o potrazi za identitetom

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas preporučuje dva romana čija je zajednička tema potraga za identitetom.


Fannie Flagg - Posljednji susret cura s benzinske
 
Obiteljsko nasljeđe, potraga za identitetom i prihvaćanje činjenica koje iz temelja mijenjaju život teme su romana 'Posljednji susret cura s benzinske'
koji nas vodi u šetnju malim američkim gradovima i životnim istinama koje je najbolje prihvatiti onakvima kakve jesu. U središtu je radnje gđa Sookie, supruga zubara, koja želi konačno uzeti zasluženi odmor nakon što je poudavala tri kćeri. Hranit će ptice i planirati zasluženo putovanje sa svojim suprugom. Opuštanje kvari samo zanovijetanje njezine majke, devedesetogodišnje Lenore, vrlo ekscentrične starice koja se svojim suludim postupcima miješa u njezin život.

Jednog običnog dana Sookie dobiva preporučeno pismo iz Texasa, naslovljeno na njezinu majku, koje joj otkriva da njezino porijeklo nije ono koje je mislila da jest i da su je njezini roditelji posvojili. Sookie ulazi u krizu identiteta, zbog koje joj je potreban čak i psihijatar. Način na koji svoje nedoumice pokušava riješiti opisan je iznimno simpatično i humoristički. Sookie shvaća da je cijeli život živjela u laži i dakako želi saznati tko je ona zapravo, pa kreće u potragu koja joj ide jako dobro.

Paralelno pratimo priču iz četrdesetih godina 20. stoljeća o doseljavanju jedne poljske obitelji u SAD; otac četiri kćeri i sina otvara benzinsku postaju, a njegova neukrotiva kći Fritzi postala je vješta pilotkinja i izvodila je akrobacije u zraku. Tatina miljenica, unatoč majčinom protivljenju imala je očevu podršku i prošla poduku letenja. Kad počne 2. svjetski rat iz njezina mjesta odlaze svi muškarci, pa se Fritzi i njezine sestre moraju izvještiti u muškim poslovima. Tako će nastati benzinska postaja gdje djevojke rade vozeći se na koturaljkama. No, ona i njezine sestre ubrzo postaju uključene u ratna zbivanja tako što su iz tvornica premještale gotove zrakoplove u vojne baze kako bi muški piloti njima mogli letjeti u rat.

Autorica velike životne preokrete i ozbiljne situacije pretvora u krajnje zabavne. Dvije naizgled nepovezane priče povezuju se na samom početku knjige, no krajnji ishod priče je potpuno neočekivan, premda se može naslutiti kako će se Sookie i Fritzie u jednom trenutku spojiti i susresti. 


Davor Mandić – Đavolja simfonija
Knjiga u kojoj se također traga za identitetom, odrasta u vrijeme rata, ali ovog puta onog Domovinskog. Riječki novinar Davor Mandić, u svojoj drugoj knjizi i prvom romanu piše o odrastanju petnaestogodišnjaka Damira Žagarića u zaleđu rata, u Puli. Priča o vremenu u kojem su roditelji imali važnija posla od bavljenja vlastitom djecom, zbog čega im se otvorilo beskrajno polje slobode, o depresivnoj atmosferi rata u zaleđu, ali i obiteljski roman s tajnom tragedijom koja je obilježila njezine članove i koju najmlađi član pokušava razotkriti.

Damir Žagarić od najranijeg djetinjstva odrasta bez majke, brat mu je otišao u rat, a u oca gubi povjerenje nakon otkrivanja obiteljske tajne. U takvim uvjetima odrasta i sazrijeva, boreći se sa svojim vlastitim, obiteljskim i širedruštvenim demonima i naravno da mu nije moguće ništa drugo no pokleknuti. Središnji dio romana čini strip napisan prema Mandićevom scenariju, ne kao ilustracija, nego kao važna karika u razumijevanju fabule