Recept za uspješan OPG

Mlada opatijska poduzetnica Iva Čulumović magistrirala je ekonomiju, a prije tri godine pokrenula je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem proizvodi razne delicije poput džemova bez šećera, džemova s medom, čokoladne praline i aromatične kekse.

Osim lavande koja je najzastupljeniji sastojak, koristi i brojne aromatične začine. Da je njezin rad prepoznat i od strane struke, govori podatak da je bila proglašena najboljom mladom poljoprivednicom.

OPG Ive Čulumović  jedan je od brojnih uspješnih i pozitivnih primjera, no godišnje se u prosjeku u Republici Hrvatskoj ugasi oko 3 000 OPG-ova. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pogotovo ona najmanja, imaju nekoliko problema. Ekonomska klinika, neprofitna organizacija studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji u suradnji s mentorima i vanjskim suradnicima pružaju pomoć građanima, neprofitnim udrugama te mladim i socijalnim poduzetnicima, organizira 'Akademiju za OPG'.

Najčešći problemi s kojima se vlasnici obiteljskih poljoprivednig gospodarstava susreću je dostupnost informacija vezanih uz sredstva iz EU fondova te povlačenja sredstava iz istih. Mali OPG-ovi traže iznose ispod 100.000 kuna te radi malih iznosa nisu zanimljivi konzultantskim kućama koje uzimaju postotak od iznosa budući da se natječu za premala sredstva, istaknuo je Domagoj Matuzović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Doseg potrošača je također veliki problem. OPG-ovi teško dolaze do potrošača, u pravilu nemaju web stranicu niti se ne oglašavaju, proizvodi, iako su kvalitetni, nisu brendirani te se mnogo vremena gubi na doseg potrošača; uglavnom prodaju svoje proizvode obitelji i prijateljima te lokalno u svom mjestu i turistima. Uz pojam vođenja poljoprivrednog gospodarstva se vežu različiti problemi. Tu su upravljanje vremenom, vođenja financija farme, određivanja cijena za proizvode, tumačenje propisa i zakona, porezi, itd.

'Akademija za OPG' zamišljena je kao obrazovni program za sve OPG-ove koji se žele dodatno educirati o mogućnostima poslovnog usmjerenja prema poljoprivredi, o procesu apliciranja za sredstva iz EU fondova za male OPG-ove, pisanja poslovnog plana, efikasnog korištenja energenata, zadrugama i udruživanju te poticanju mladih na poduzetništvo u poljoprivredi. Edukacije su besplatne, uz prethodnu najavu, i održavaju se u prostoru Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu.